Menstruációs problémákkal járhat az éjjelibagoly-életmód

A későn fekvés, későn kelés szabálytalan menstruációs ciklust és menstruáció előtti tünetegyüttest eredményezhet, állítják amerikai kutatók. Az éjjeli baglyok gyakrabban számoltak be menstruáció előtti görcsökről, hangulatingadozásról, mint a többi nő.

A későn fekvők problémája, hogy a belső órájuk nincs összhangban a valós idővel, ezért sokáig fennmaradnak éjjel, ám nehezen ébrednek fel korán reggel. Ez nem hasonlít a jet leghez (az időzónák átrepülése kapcsán fellépő alvásproblémákhoz), mivel ott külső tényezők okoznak alvászavart, a belső óra viszont tökéletesen működik.

Egy friss kutatás eredményei szerint a későn fekvő nők kétszer olyan gyakran számoltak be szabálytalan menstruációs ciklusról, mint a kontroll csoport tagjai. Ha az éjjeli baglyok közül csak a fogamzásgátló tabletták nem szedőket vették figyelembe a számításokhoz, az arány háromszorosra nőtt. Az összes későn fekvő 69 százaléka jelentett görcsöket, hangulatingadozást, vagy más menstruáció előtti jellegzetes tünetet, míg a kontroll csoportban a premenstruációs tünetegyüttes gyakorisága mindössze 17 százalék volt.

Kari Sveum (Észak-nyugati Egyetem, Chicago), a vizsgálatot vezető kutató szerint nagyobb szabású vizsgálatra van szükség, melyben az étkezési szokásokat is figyelembe veszik, és több vizsgálati személyt vonnak be. A mostani eredményeket, melyek 13 későn fekvő és 13 egészséges nő által kitöltött kérdőív elemézésén alapulnak, Baltimore-ban az Alvásszakértő Társaságok Összevont Kongresszusán fogják előadni.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: