Mellrákot okozó dezodorok?

A kutatók évek óta vizsgálják a kozmetikumokban alkalmazott antibakteriális tartósítószerek és az emlőrák összefüggését. Rájöttek, hogy a parabének utánozhatják az ösztrogén hormon hatását, amely ismert tényezőnek számít az emlőrák kialakulásában.

Brit kutatók most 40 emlőeltávolításon átesett nő szövetmintáinak elemzésével kimutatták, hogy a parabének nyomai elterjedten felfedezhetők a szövetekben, még azokban a nőkben is, akik bevallásuk szerint soha nem használtak dezodort.

Dr. Philippa Darbre, a Reading Egyetem kutatója elmondta, hogy a hét alany eredményei, akik sosem használtak dezodort, arra utalnak, hogy a kimutatott parabének más termékekből jutottak be a szervezetükbe. A Journal of Applied Toxicology januári számában megjelent tanulmányukban az egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a 40 alanyból vett 160 szövetmintából 158-ban mutattak ki parabéneket. Kilencvenhat mintában a parabének mind az öt formája kimutatható

volt.

A parabének szintje körülbelül négyszer olyan magas volt a mostani vizsgálatban, mint Darbre 2004-ben végzett vizsgálatában. Mivel azóta sok dezodorgyártó eltávolította termékeiből a parabéneket, a kutatók meglepődve tapasztalták a magas parabénszintet a szövetmintákban. A parabének magasabb szintjét mutatták ki az emlő a hónaljhoz legközelebb eső részében, és a nőkben aránytalanul nagy számban alakult ki az emlőrák ezen a területen. Darbre azonban hangsúlyozta, az eredmények nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést.

A kutatók szerint az emlőrák kialakulásában nem egyetlen vegyület játszik szerepet, és a mellszövetekben kimutatott parabének nem csak kozmetikai termékekből származhatnak. Darbre úgy véli, további kutatásokra lesz szükség, de a nőknek addig is azt tanácsolja, hogy a lehető legnagyobb mértékben szorítsák vissza a kozmetikai termékek használatát.

Az Amerikai Rák Társaság szerint nincs összefüggés a dezodorhasználat és az emlőrák kockázata között. A honlapján megjelent nyilatkozatában az áll, hogy a szakirodalomban alapos epidemiológiai kutatásokat találhatunk ezzel kapcsolatban, ennek ellenére kevés tudományos eredmény támasztja alá ezt a feltételezést. Dr. Michael J. Thun, a társaság elnökhelyettese szerint a brit kutatás csupán azt mutatja, hogy az arclemosókban, sminktermékekben és napvédő készítményekben is megtalálható parabének a bőrön keresztül is felszívódhatnak. A szakértő azonban úgy véli, hogy a parabének esetleges hatásainak kimutatásához több és szélesebb körű kutatásokra lenne szükség.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: