Megvan az enzim, mely lebontja a műanyagot

Egy nemzetközi kutatócsapat létrehozott egy enzimet, amely képes lebontani a PET-palackokat. A felfedezés révén akár a globális problémát jelentő műanyagszennyezés is megoldódhat.

Napok alatt pusztulni kezd a műanyag

Kutatások szerint a környezetszennyezés a szuperbaktériumok terjedéséhez is hozzájárul. Részletek itt.

Az új kutatás egy 2016-os felfedezésen alapult, amikor egy japán szeméttelepen rátaláltak egy műanyagevésre specializálódott baktériumfajra. A tudósok szerették volna feltérképezni a mikrobák által e célra előállított és alkalmazott enzim pontos szerkezetét. Kiderült, hogy a molekula nagy mértékben hasonlít egy másik enzimre, amelyet számos baktérium használ a bizonyos növényeket külsőleg védő polimerréteg lebontására. Miközben azonban megpróbálták feltárni ezt a kapcsolatot, a kutatóknak véletlenül mintegy 20 százalékkal sikerült hatékonyabbá tenniük az enzim PET-lebontó képességét.

Egy frissen felfedezett enzim lehetővé teheti a műanyagok teljes újrahasznosítását
Egy frissen felfedezett enzim lehetővé teheti a műanyagok teljes újrahasznosítását

"Kisebb sokkhatásként ért minket, amikor rájöttünk, hogy továbbfejlesztettük az enzimet. Most azt reméljük, hogy használatával eredeti komponenseire bonthatjuk a műanyagot, ezáltal lehetővé téve a teljes újrahasznosítást" - árulta el John McGeehan, a Portsmouth Egyetem professzora, a kutatás vezetője. Hozzátette, hogy a mutáns enzimnek néhány napra van szüksége, amíg elkezdi lebontani a műanyagot, ami lényegesen gyorsabb, mint a plasztik palackok több évszázadig tartó normális lebomlása az óceánokon hánykolódva. A kutatók ráadásul optimisták azt illetően is, hogy további munkájuk során képesek lehetnek még jobban felgyorsítani a folyamatot.

Veszélyben az óceáni élővilág és az emberek

Becslések szerint évente 5-13 millió tonna műanyag kerül az óceánokba. Részletek itt.

Világszerte nagyjából egymillió palackot adnak el percenként (!), az elképesztő mennyiségnek viszont csupán 14 százalékát hasznosítjuk újra. A jelenlegi technológiával áttetsző szálakra bontják a műanyagot, az így kapott végterméket pedig a textilipar használja fel. A palackok túlnyomó többsége ezért az óceánok vizébe kerül, a hulladék pedig akár egészen távoli területekre is eljut az áramlásnak köszönhetően. Mindez nemcsak az élővilágra, hanem azokra az emberekre is potenciális veszélyt jelent, akik tengeri halakat vagy más egyéb tengeri élőlényeket fogyasztanak.

"A műanyag hihetetlenül ellenálló a természeti hatásokkal szemben. Egyike azoknak a csodálatos anyagoknak, amelyeket valójában túlságosan is jóra alkottak meg" - fogalmazott McGeehan professzor. Kitért rá, hogy mivel az olaj olcsó, az újonnan előállított PET is az, a gyártók számára tehát jobban megéri újabb és újabb mennyiségeket előállítani, mint újrahasznosításban gondolkozni. A felfedezés ugyanakkor hozzájárulhat a kedvezőtlen hozzáállás megváltoztatásához, ezáltal alapjaiban csökkentve a műanyag hulladékok felszaporodását a környezetben.

Forrás: theguardian.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: