Megvan az ajjaj- és ollé-vezérlő az agyban

Azok az emberek, akiknél erősebb a kapcsolat két meghatározott agyterület között, pénzügyileg óvatosak, míg a gyengébb kapcsolat sokkal valószínűbb, hogy kockázatos műveletekhez vezet - állítja egy új kutatás.

A most feltárt összefüggés megértése hatékonyabb beavatkozásokat tehet lehetővé a szerencsejáték problémákkal vagy a függőséggel küzdők kezelésében – vélik a tanulmány szerzői.

„A legtöbb ember szeretne nagyot nyerni valamilyen szerencsejátékon , de az emberek nagyon különbözőek. Vannak, akik ennek érdekében nagyobb kockázatot is vállalnak, mások viszont nem” – mondta Brian Knutson, a Stanford University pszichológia docense.

Minden hatodik férfi a szerencsejáték-függőség legalább egy jelét mutatta az elmúlt évben - derül ki egy friss angol kutatásból, amely nemzetközi tendenciára hívja fel a figyelmet. Kattintson! Kifejtette, hogy az egyik agyterület, arra figyelmeztet, hogy „ajjaj, pénzt veszíthetek”, egy másik meg azt üzeni, „ollé, nyertem egy kicsit.” Az egyensúly az „ajjaj” és az „ollé” között máshogyan alakul ki az egyes embereknél, s képes meghatározni a kockáztatás mértékét.

Egy kísérlet során a tudósok nyomon követték az agy két részének tevékenységét. Az elülső insula, illetve a nucleus accumbens (az agy jutalmazó központja) aktivitását az úgynevezett diffúzió-súlyozott MRI technikával figyelték meg. Ennek során közvetlen kapcsolatot találtak a két agyi régió között, amit eddig csak állatok esetében tudtak kimutatni, embernél viszont nem.

Az emberek különbözően állnak a szerencsejátékhoz

A kutatók azt találták, hogy minél vastagabb a szigetelés ezeken a sejteken, annál erősebb az összefüggés a két terület között az agyban. Azt is megállapították, hogy az erősebb agyi kapcsolatok óvatosabb döntésekkel jártak a szerencsejáték teszt során.

A kísérletben 32 önkéntesnek 10-10 dollárt adtak, hogy egy sor különböző játékban, különböző oddsokkal (előre jelzett nyerési esélyek mellett) tegyék kockára. A résztvevők azt mondták, hogy minden pénzt megtarthatnak (amit megőriztek vagy megnyertek) a vizsgálat végén.

Az MR-vizsgálatok során például rulettet játszhattak. Voltak, akik kis kockázattal fogadtak, voltak, akik az oddsnak megfelelően kiegyensúlyozott játékra törekedtek, míg mások rámentek a nagy kockázattal járó nyereményre. Miközben a résztvevők kitervelték a választásukat, megmérték az agy tevékenységüket az elülső nucleus accumbens között.

A kutatók azt találták, hogy néha minden játékos belement kockázatos fogadásba – még azok is, akiknél erős kapcsolat volt agyuk e két része között. Amikor ez megtörtént, az agy óvatosabb részének aktivitása csökkent, miközben nőtt a lelkes régióban.

A tanulmány szerzői kifejtették, hogy az agy óvatos részének aktivitása lehetővé tette a lelkes rész működésének gátolását. „Meg tudnánk jósolni egy személy következő tétjét az adott agyi régiókban mért aktivitás alapján” – mondta Knutson. Ennek alapján pedig lehetővé válhat új módszerek kidolgozása a szerencsejáték-függők kezelésére.

Forrás: Healthfinder.org

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: