Megtalálták azt a gént, amely megelőzheti az alkoholizmust

Amerikai kutatók nemrég bejelentették, hogy felfedeztek egy olyan génvariánst, amely védelmet nyújthat az alkoholizmus ellen, és prevenciós kezelés kifejlesztéséhez vezethet.

A CYP2EI elnevezésű génvariáns az emberek az alkoholra adott válaszával áll összefüggésben. Akikben megvan ez a gén - ez az emberek 10-20 százaléka - úgy érzi, hogy már néhány pohár alkoholtól sokkal jobban berúg, mint mások - állítják az Észak-Karolina Egyetem kutatói. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy az alkoholra adott erős reakcióval rendelkező emberek "kisebb valószínűséggel válnak alkoholistává életük későbbi szakaszában, de ennek genetikai alapját nem ismerték" - írták a kutatók az Alcoholism: Clinical and Experimental Research online kiadásában közzétett tanulmányukban.

Az alkoholizmus genetikai jellemzőinek azonosítása érdekében a kutatócsoport Kirk Wilhelmsen vezetésével több száz főiskolás korú testvérpárt toborzott, akiknek legalább az egyik szülője alkoholista. A kísérlet alanyai körülbelül három italnak megfelelő mennyiségű alkohol/üdítő koktélt kaptak, és megkérdezték tőlük, hogy a következő lehetőségek közül mit éreznek: Részeg vagyok, Nem vagyok részeg, Álmos vagyok, Nem vagyok álmos.

A kutatók genetikai elemzésekkel határozták meg azt a génterületet, amely befolyásolja a diákok alkohol-percepcióját. A CYP2EI génről, amely nem a májban, hanem az agyban található, a kutatók már régóta tudták, hogy alkoholbontó enzimet tartalmaz, és szabadgyököket hoz létre.

"Kiderült, hogy a CYP2E1 gén egy bizonyos változata érzékenyebbé teszi az embereket az alkoholra. Azt vizsgáljuk, hogy ez annak tudható-e be, hogy több szabadgyököt termel" - nyilatkozta Wilhelmsen. "Az eredmény azért érdekes, mert teljesen új mechanizmusra utal azzal kapcsolatban, ahogyan iváskor az alkoholt észleljük" - tette hozzá. A "lerészegedés" hagyományos elképzelése szerint az alkohol az idegi átvivőanyagok működésére gyakorol hatást.

Wilhelmsen szerint ennek köszönhetően olyan gyógyszereket fejleszthetnek ki, amelyek a CYP2E1 gén indukálása révén érzékenyebbé teszi az embereket az alkohollal szemben, vagy kijózanítja őket, amikor túl sokat ittak. "Az alkoholizmus nagyon összetett betegség, rengeteg bonyolult oka lehet annak, hogy miért isznak az emberek. Ez csupán egyike a számos oknak" - tette hozzá a kutató.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció