Megtalálták az autizmus okát

Bizonyos agyi területeket különböző idegi kapcsolódási mintázatok jellemzik - fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport az autizmussal élők agyi vizsgálatai során. A felfedezés elősegítheti új terápiás módszerek kidolgozását.

Az autisták gyakran visszatérő viselkedési mintázatokat mutatnak, és sokszor problémát jelent nekik a többi emberrel való társas érintkezés. Nagyjából minden századik gyereknél megfigyelhetőek azautizmusspektrumzavar (ASS) valamely változatának jelei. Ennek ellenére még nagyon keveset lehet tudni a probléma mögött álló okokról és biológiai mechanizmusokról - olvasható egy friss tanulmányban.

autizmus, autista, agy,
Az autistáknak sokszor problémát jelent a többi emberrel való érintkezés. Fotó: 123rf

Egyes spekulációk szerint az olykor mélyre ható fejlődési zavar oka a különböző agyi területek megváltozott összjátéka lehet. Korábbi kutatások során már találtak bizonyítékokat erre az állításra, egységes képet azonban nem tudtak létrehozni a tudósok. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a különböző vizsgálatok során más-más eljárásokkal mérték az agyi aktivitást - véli a Jürgen Dukart által vezetett nemzetközi kutatócsoport.

Az autizmus egy nehezen felismerhető betegség - kattintson, ha többet szeretne tudni róla!

Új ismeretek, új lehetőségek

A kutatók ezúttal 841 ASS-es pácienst soroltak négy csoportba. A betegek agyáról funkcionális mágneses rezonanciatomográffal (fMRI) felvételeket készítettek, majd összehasonlították ezeket egy 984 tagú kontrollcsoport eredményeivel. Ilyen módon pedig azonosítani tudták az agyi aktivitás ASS-re jellemző általános mintázatát. Azt látták, hogy bizonyos hatások konzisztens módon felmerülnek mind a négy csoportban, a mintázatok pedig különböznek az egészséges résztvevőkétől.

Az eredmények szerint az autistáknál az agyban a funkcionális kapcsolódás nem erősebb vagy gyengébb, hanem térben eltolódott. Ezek az eltolódások függnek össze olyan ASS-tünetekkel, mint például a beszédzavar. A résztvevők kora, neme vagy szedett gyógyszere nem játszik szerepet a kutatók szerint.


A speciális mintázat felfedezése terápiás szempontból nagy jelentőséggel bír. A jövőben ugyanis mérhető biomarkerként alkalmazható, amelynek segítségével leolvashatóvá válik, hogy egy bizonyos terápia segíthet-e az eltolódott kapcsolódási mintázatnak az egészséges kontrollmintázathoz való közelítésében. "Az eredmények a jövőben segíthetnek az autizmus jobb megértésében és új terápiás módszerek fejlesztésében, tesztelésében" - vélik a kutatók.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt alapvetően napos időre készülhetünk, de helyenként fátyolfelhők is lesznek az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag