Megoldás lehet a súlyos szívbetegségre az őssejt-terápia

Amerikai kutatók szerint a súlyos anginás fájdalomtól szenvedő beteg esetében saját őssejtjeinek a szívizomba való befecskendezésével csillapítható a fájdalom, és fokozható a mozgási képessége.

"E tanulmány eredményei elsőként bizonyítják, hogy a beteg saját őssejtjei valóban felhasználhatók a szívbetegség kezelésére" - nyilatkozta Dr. Douglas Losordo, a chicagói Feinberg Orvostudományi Egyetem Feinberg Kardiovaszkuláris Kutató Intézetének igazgatója. "A kutatás reményt nyújt a jelenleg kezelhetetlen anginás fájdalomban szenvedő betegeknek arra, hogy kevesebb fájdalommal aktívabb életet élhetnek."

A 2. fázisú tanulmány során 167 súlyos anginás fájdalomban szenvedő felnőttet vizsgáltak, akik maximális gyógyszeres kezelés alatt álltak, és nem voltak alkalmasak a vérátáramlás javítását szolgáló konvencionális eljárásokra, például angioplasztikára, sztent-beültetésre vagy szívkoszorúér-bypass műtétre.

A betegek olyan gyógyszert kaptak, amely a CD34+ felnőtt őssejtek felszabadulását serkenti a csontvelőből, majd az őssejteket összegyűjtötték a résztvevők véréből, és elkülönítették a többi vérösszetevőtől. Véletlenszerű kiválasztás alapján körülbelül a résztvevők felébe a szívizom 10 különböző helyére befecskendezték az őssejteket. A többiek sóoldatot kaptak.

Hat hónap múlva az őssejtinjekciót kapott személyek hosszabb ideig tudtak teljesíteni a gyaloglógépen, mint a többiek. A gyaloglás során később kezdtek anginás fájdalmat is tapasztalni, és a fájdalom a pihenés után hamarabb elmúlt, mint azok esetében, akik sóoldatot kaptak. Az őssejtes csoport a mellkasi fájdalom kevesebb epizódjáról számoltak be.

Losordo elmondta, hogy az Amerikai Kardiológus Kollégium március 28-án megrendezett éves ülésén közzétett tanulmány eredményei ígéretesek ugyan, de még nem véglegesek, ezért azokat egy nagyobb lélegzetű tanulmány keretében még igazolni kell.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció