Meglepő dolog derült ki az emberről

A tudósok szerint egyre inkább megdőlni látszik az a teória, miszerint a modern ember nagymértékben különbözik neandervölgyi őseitől. Egy új kutatás eredménye alapján ugyanis az emberi DNS-ben kódolt teljes örökítőanyag csak nagyon kis arányban egyedi.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a mai emberek és az ősök genomja között jelentős az átfedés. Egyes eredmények szerint például a neandervölgyi gének mintegy harmadát a mai napig hordozzuk magunkban. Azonban úgy tűnik, hogy a maradék kétharmadban is csak nagyon kis arányú a teljesen egyedi, vagyis a kifejezetten a modern emberre jellemző genetikai információ - állapította meg egy új kutatás, amelyről a Qubit is beszámolt.

DNS, ősember, neandervölgyi ember, modern ember, genetika
A DNS-ünk szerint nem igaz, hogy teljesen különbözünk neandervölgyi őseinktől. Fotó: Getty Images

Maximum 7 százalék

A Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem genetikus és evolúcióbiológus kutatói 279 modern ember, 2 neandervölgyi és 1 gyeniszovai ember genomját vizsgálta meg részletesen. Az elemzés során egy algoritmus segítségével az sikerült megállapítani, hogy a mai ember genomja minimum 1,5, de maximum 7 százalékban egyedi. A DNS-ünk csaknem egészét tehát elődeinktől örököltük. Ezért már egyre kevesebb tudós vallja azt a korábbi nézetet, hogy a modern ember nagymértékben különbözik neandervölgyi őseitől - árulta el Nathan Schaefer, a kutatás vezetője.

Ez a kicsi is óriási különbség

Az éghajlatváltozás is beleszólt az emberi evolúcióba - kattintson a részletekért!

Azonban ez a meglepően kicsi egyediségi arány a DNS-ünkben nagyon is sokat számít. Ez a felelős ugyanis az emberi evolúció elmúlt 600 ezer évében bekövetkezett összes változásért, tehát ez a néhány százalék az oka, hogy a mai ember idegrendszere és agya olyan, amilyen. A modern ember génjeiben ugyanis olyan mutáció is fellelhető, amely az agy mérgezőanyag-mentesítését vagy a neuronok növekedését segítette elő.

A kutatók arra már nem tértek ki, hogy miben nyilvánul meg a neandervölgyi és a gyeniszovai őseink génjeinek hordozása, ezeket a kapcsolatokat ugyanis igen nehéz megtalálni. De korábbi eredményekből például következtethetünk arra, hogy az immunrendszerünk egészen hasonló, mint amilyen a neandervölgyi elődeinké lehetett.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)