+11° - +28°
Nincs front

Koronavírus: neandervölgyi gének miatt betegszünk meg

HáziPatika

Mintegy háromszorosára növeli a COVID-19 súlyos lefolyásának kockázatát egy sor olyan genetikai variáns, amelyet valószínűsíthetően több tízezer évvel ezelőtt a neandervölgyiekkel történt kereszteződés nyomán hordoz a mai ember - derült ki egy friss kutatásból.

Amióta 2019 végén felbukkant, az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) a legkülönfélébb módon hatott és hat a fertőzöttekre. Vannak, akik teljesen tünetmentesen esnek át a fertőzésen, míg másoknál enyhe panaszok jelentkeznek, de vannak olyanok is, akiknél a kórokozó által kiváltott megbetegedés súlyos állapotot eredményez, illetve kórházi kezelést tesz szükségessé, vagy akár végzetessé válik. Mindezt a többi között alapjaiban befolyásolja például az életkor vagy az egyéb meglévő betegségek is, de a genetika szintén fontos szerepet játszik. Egy globális tudományos kezdeményezés (COVID-19 Host Genetics Initiative) révén kiderült például, hogy a 3-as emberi kromoszóma egy régiójának variánsai egyértelműen fokozzák a kockázatot.

Génjeinkben rejlik a COVID-19 lefolyásának titka

A kromoszómák apró struktúrák a sejtek sejtmagjában, amelyek az adott élőlény genetikai anyagát hordozzák. Párokba rendeződnek, és minden párban egy-egy kromoszómát öröklünk szüleinktől. Az embernek 23 ilyen kromoszómapárja van, az összesen 46 kromoszóma pedig a teljes DNS-ünket magában hordozza, illetve annak több milliárd bázispárját. Bár ennek túlnyomó többsége azonos minden embernél, előfordulhatnak azonban mutációk, az így keletkező variánsok pedig fennmaradnak a DNS szintjén. Több mint háromezer koronavírus-fertőzött beteg vizsgálatával a COVID-19 Host Genetics Initiative beazonosított egy olyan régiót a 3-as kromoszómán, amely befolyásolja, hogy az érintett személyfertőzésesetén mennyire betegszik meg súlyosan, ezáltal pedig kórházi kezelésre szorul-e.

Miért tűnhetett el a neandervölgyi ember a Föld színéről? Részletek itt.

Az azonosított régió nagyon hosszú, több mint 49 ezer bázispárt tartalmaz. Azok a variánsok azonban, amelyek fokozzák a súlyos COVID-19 veszélyét, szorosan kötődnek egymáshoz. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valakinek a genetikai anyagában megtalálható az egyik variáns, úgy nagy valószínűséggel mind a tizenhármat hordozza. Érdekesség továbbá, hogy ezekről a variánsokról korábbi vizsgálatok úgy találták, hogy a neandervölgyi vagy a gyenyiszovai emberektől származnak. Éppen ezért - mint azt az intézmény közleménye írja - Svante Pääbo professzor, az Okinavai Tudományos és Műszaki Egyetem (OIST) emberi evolúciós genomikával foglalkozó kutatócsoportjának vezetője úgy döntött, megvizsgálja, valóban ettől az egykor élt emberfélétől örököltük-e azokat a genetikai adottságokat, amelyek kiszolgáltatottabbá tesznek sokakat a jelenlegi világjárványban.

Neandervölgyiektől örökölt génrégió miatt lehet veszélyesebb egyesekre az új koronavírus

Neandervölgyiektől örökölt génrégió miatt lehet veszélyesebb egyesekre az új koronavírus.

Fotó: Getty Images

Vizsgálatai során a kutató Hugo Zeberg professzorral, a Max Planck Intézet lipcsei evolúciós antropológiai szervezete és a stockholmi Karolinska Intézet szakértőjével együttműködve arra a következtetésre jutott, hogy a mai emberben valószínűleg a neandervölgyiekkel történt kereszteződés által jelentek meg az említett variánsok, nem pedig egy közös, több mint fél milliárd éve élt őstől származnak. Fontos támpontot nyújtott az is, hogy míg egy Dél-Európában talált 50 ezer éves neandervölgyi maradványaiból ki lehetett mutatni egy közel azonos genetikai régiót, addig két másik, Szibéria déli részén feltárt maradványból nem, ahogy a gyenyiszovai ember maradványából sem. Mivel a mai ember körülbelül 60 ezer évvel ezelőtt találkozott a dél-európai neandervölgyiek csoportjával, így vélhetően ekkor került át a genetikai anyagába a problémás DNS-régió is.

Az európaiak is hordozzák ezeket a variánsokat

"Megdöbbentő, hogy a neandervölgyiektől származó genetikai örökségünk milyen tragikus következményekkel jár a mostani világjárványban" - mutatott rá Svante Pääbo professzor. Azok, akik hordozzák a neandervölgyeiktől eredeteztetett variánsokat, mintegy háromszor magasabb valószínűséggel szorulnak mesterséges lélegeztetésre, amennyiben megbetegíti őket az új koronavírus. "Természetesen egyéb tényezők is, mint a életkor vagy a meglévő társbetegségek, befolyással vannak arra, mennyire fertőz meg valakit súlyos formában a vírus. De a genetikai kockázati tényezők közül kétségkívül ez a legerőteljesebb" - tette hozzá Zeberg.


A kutatók azt is kimutatták, hogy rendkívül változó, mennyire fordulnak elő gyakran ezek a variánsok a világ különböző részein élő embereknél. Dél-Ázsiában például a népesség fele hordozza, miközben Kelet-Ázsiában vagy Afrikában szinte senki sem. Európában átlagosan hatból egy ember érintett. Bár egyelőre nem ismert, hogy a neandervölgyiektől örökölt génrégió miként függ össze a COVID-19 súlyos lefolyásával, Pääbo úgy fogalmazott, "a kérdést mind ők, mind más kutatók olyan gyorsan igyekszenek megvizsgálni, amennyire csak lehet".

A tanulmány a Nature című folyóiratban jelent meg szeptember 30-án.

Mennyire bízhatunk meg az egyes maszkokban a koronavírus-járvány elleni védekezés során? A témáról bővebben társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashat.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag