Meglepő dolog derült ki a szemöldökről

Kilenc eddig ismeretlen gént azonosított egy nemzetközi kutatócsoport. A felfedezéssel ők az elsők, akik rájöttek, mitől függ a szemöldök színe.

Eddig nem tudták, mitől függ a színe

A szemöldök színe az emberi test egyik legfelismerhetőbb vizuális jellemvonása. Szoros összefüggésben van a hajszínnel, de a kutatók szerint önálló genetikai összetevők is befolyásolják a színt. Az emberi szemet, hajat és bőrszínt vizsgáló korábbi kutatások számos génvariánst azonosítottak, de nem olyat, amely a szemöldök színét határozza meg.

Eddig csak annyit tudtak, hogy az európai embereknél változó a szemöldök színe, ráadásul a hajszín nem egyezik meg pontosan a szemöldök színével. Sok barna hajú embernek van például fekete szemöldöke.

szemöldök, szemöldök színe, gén
Eddig nem tudták, mitől függ a szemöldök színe (Fotó: 123rf)

Rájöttek a hátterére

Kínai, holland, ausztrál, brit és amerikai kutatók 6513 európai személy mintáit elemezték. Négy kategóriába sorolták őket: vörös, szőke, barna és fekete. Arra jutottak, hogy nyolc, korábban pigmentációs génként ismert gén befolyásolhatja mind a szemöldök, mind a haj színét. Az MC1R nevű génvariáns például a szőke szemöldökért és a vörös hajért felelős. A tudósok azonban felfedeztek egy új gént is (C10orf11), amely csak a szemöldök színét befolyásolja.

Meg lehet jósolni a szemöldök színét

Az új ismereteknek köszönhetően a kutatók kifejlesztettek egy módszert, amellyel meg lehet jósolni a szemöldök színét. A módszer segítségével fejleszthető az emberi fenotípusok (fizikai megjelenés) kutatása, valamint hasznos lehet majd a kriminalisztika területén is. "Az új felfedezések alapján sokkal alaposabban következtethetünk egy egyén haj-, szem-, bőr- és szemöldökszínére és egyéb fenotipikus információkra csak a DNS-ből" - közölte Liu Fan, a tanulmány vezető szerzője.

Hajunk, mint az ujjlenyomat - ha szeretne többet tudni a hajtípusokról, kattintson ide!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)