Megvan a szőke haj genetikai kulcsa

Egyetlen "betűnyi" változás elég a genetikai kódunkban ahhoz, hogy szőke legyen a hajunk - erre jöttek rá amerikai tudósok.

Egyetlen változás a DNS-bázispárjaink sorában, és máris drámaian átalakul a kinézetünk - sötét hajú őseinkkel szemben szőke lehet a hajunk. Erre a Howard Hughes Orvostudományi Intézet (HHMI) kutatói jöttek rá, amikor azt vizsgálták, hogy az észak-európaiak genetikai állományában mi lehet a közös, és mi biztosítja egy speciális gén "finomhangolását".
A szóban forgó genetikai változás a szőke hajjal függ össze, nem a szem színével vagy a pigmentáció más vonásaival. Erről David Kingsley beszélt a Medical Xpressnek. Kingsley a Stanford Egyetemen működő HHMI kutatója, és a Nature Genetics tudományos szaklapban most publikált tanulmány vezető szerzője.

Kingsley-ék halak tanulmányozása közben jöttek rá arra, hogy miként szabályozzák a gének a színeket. Kiderült, hogy a különböző halaknál, sőt más élőlényeknél is ugyanaz a gén (a "Kit-ligandum") játssza a kulcsszerepet ebben a folyamatban. (Ligandum - leegyszerűsítve - egy központi atomhoz kapcsolódó atom, atomcsoport vagy kisebb molekula lehet.)

Megvan a szőke haj genetikai kulcsa

Megvan a szőke haj genetikai kulcsa


A Kit-ligandum többek között a szervezet pigmenttermelő sejtjeinek fejlődését segítő fehérjét kódolja. Így ennek módosítása a haj vagy a bőr színét is befolyásolhatja. Ám a Kit-ligandum számos más folyamatban is fontos, így például a vér őssejtjeinek viselkedéséért is felelős. Ezért Kingsley-ék egy olyan metódust fejlesztettek ki, amely úgy változtat a színnel kapcsolatos génen, hogy annak többi funkcióját nem zavarja meg.

Catherine Guenther, a HHMI, és azon belül Kingsley laboratóriumának munkatársa kezdte meg azokat a kutatásokat, amelyek a haj színének befolyásolására vonatkoztak. Részletes DNS-elemzéssel, illetve egérkísérletekkel rájött arra, hogy a genetikai kódnak csak egy nagyon kis darabkája felelős a hajhagymák fejlődéséért.

Ezután már csak azt kellett kiderítenie, hogy mi a különbség az észak-európai szőkék és barnák között. A DNS szabályozási szegmentumában talált rá a megoldásra: egyetlen "betű", azaz bázispár különbözött ugyanis az eltérő hajszínűek genetikai állományában.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt napos időnek örülhetünk, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag