Meglepő dolgot találtak a meteoritokban

Három meteorit vizsgálata során egy kutatócsoport ribóz és más cukrok jelenlétét állapította meg. Ez alapján arra következtetnek, hogy a biológiailag fontos cukrok az űrben is kialakulhatnak.

A Földön kívüli minták aminosavakat és más biológiai építőköveket is tartalmaznak. A kutatók elmondása szerint az ilyen cukrok Földre érkezése hozzájárulhatott a legkorábbi biopolimerek kialakulásához. A japán Tokuku Egyetem kutatója, Furukava Josihiro által vezetett kutatócsoport három úgynevezett szenes kondrit típusú meteoritot vizsgált - köztük a Murchison meteoritot is, amely Ausztráliában landolt.

meteor, meteorit, cukrok, glükóz, ribóz, arabinóz, aminosavak,
Meglepő dolgot találtak a meteoritokban. Fotó: iStock

Miket találtak?

A ribóz, a ribonukleinsav alapvető összetevője minden élő sejtben jelen van. Más, biológiai szempontból fontos cukrok mellett ezt is találtak a meteoritokban . Az izotópos elemzések szerint a cukrok a Földön kívülről származnak és nem a Földön szennyeződött be velük a minta.

Mi történne, ha aszteroida ütközne a Földdel? A válaszért kattintson ide!

Laboratóriumban végzett kísérleti szimulációk segítségével meg tudták határozni a körülményeket, amelyek mellett cukrok képződhetnek az űrben. A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy úgynevezett formózreakcióval jöhetnek létre. A reakció során az aldehidekből képződik cukor. Az ásványi összetétel alapján arra lehet következtetni, hogy a cukrok azon aszteroidák keletkezése előtt, vagy közvetlenül utána alakulhattak ki, amelyekből a meteoritok eredetileg származnak.

Már több mint ötven évvel ezelőtt is találtak a kutatók biológiai cukrokat, például glükózt és arabinózt a szenes kondrit típusú meteoritokban. Eddig azonban nem sikerült bizonyítani Földön kívüli eredetüket.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Gomolyfelhők, illetve fátyolfelhők is lesznek felettünk és elszórt jelleggel várható zápor, zivatar. Az északnyugati megyékben a legkisebb az esély csapadékra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.