Meglepő dolgot találtak a meteoritokban

Három meteorit vizsgálata során egy kutatócsoport ribóz és más cukrok jelenlétét állapította meg. Ez alapján arra következtetnek, hogy a biológiailag fontos cukrok az űrben is kialakulhatnak.

A Földön kívüli minták aminosavakat és más biológiai építőköveket is tartalmaznak. A kutatók elmondása szerint az ilyen cukrok Földre érkezése hozzájárulhatott a legkorábbi biopolimerek kialakulásához. A japán Tokuku Egyetem kutatója, Furukava Josihiro által vezetett kutatócsoport három úgynevezett szenes kondrit típusú meteoritot vizsgált - köztük a Murchison meteoritot is, amely Ausztráliában landolt.

meteor, meteorit, cukrok, glükóz, ribóz, arabinóz, aminosavak,
meteor, meteorit, cukrok, glükóz, ribóz, arabinóz, aminosavak,

Miket találtak?

A ribóz, a ribonukleinsav alapvető összetevője minden élő sejtben jelen van. Más, biológiai szempontból fontos cukrok mellett ezt is találtak a meteoritokban. Az izotópos elemzések szerint a cukrok a Földön kívülről származnak és nem a Földön szennyeződött be velük a minta.

Mi történne, ha aszteroida ütközne a Földdel? A válaszért kattintson ide!

Laboratóriumban végzett kísérleti szimulációk segítségével meg tudták határozni a körülményeket, amelyek mellett cukrok képződhetnek az űrben. A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy úgynevezett formózreakcióval jöhetnek létre. A reakció során az aldehidekből képződik cukor. Az ásványi összetétel alapján arra lehet következtetni, hogy a cukrok azon aszteroidák keletkezése előtt, vagy közvetlenül utána alakulhattak ki, amelyekből a meteoritok eredetileg származnak.

Már több mint ötven évvel ezelőtt is találtak a kutatók biológiai cukrokat, például glükózt és arabinózt a szenes kondrit típusú meteoritokban. Eddig azonban nem sikerült bizonyítani Földön kívüli eredetüket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső