Meglepő a válasz arra, miért gyakoribb az allergia!

A klímaváltozással összefüggő hőmérséklet-emelkedés váratlan hatással is járhat: megnövelheti az allergiák előfordulását.

Egy új olasz kutatás szerint a magasabb hőmérsékletek meghosszabbítják a pollenszezont egyes fák és más növények esetében, megnövelve ezzel a pollenterhelést és az allergiások számát is. Dr. Renato Ariano, a Bordighera Kórház allergológiájának vezetője már több, mint 30 éve jegyzi fel a pollenszámot, a pollenszezon hosszát és a régió öt leggyakoribb pollenjére (nyír, ciprus, olajfa, füvek és falgyom) allergiások számát.

A bordigherai régió az olasz-francia határon található, enyhe mediterrán éghajlat jellemzi, lakói főként mezőgazdasággal foglalkoznak. 1981 és 2007 között a pollenszezon egyre korábban kezdődött, a falgyom esetében ez 80 nappal korábbra tolódott, olajfák esetében 30 nap volt a különbség.

"A lakosság olajfával, falgyommal és ciprussal szembeni érzékenysége az évek során folyamatosan nőtt, miközben a poratka-allergia előfordulása a 27 év alatt nem változott" - magyarázta dr. Giovanni Passalacqua, a Genovai Egyetem allergológus és tüdőgyógyász docense, a tanulmány szerzője.

Feltételezések szerint a pollenek a növekvő szén-dioxid szint miatt is gyakrabban okoznak allergiát. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az allergiások már korábban kezdjék el szedni gyógyszerüket és mindenképpen konzultáljanak orvosukkal, ha úgy érzik, allergiájuk korábban kezdődik a szokásosnál.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció