Mégis hasznos a "zaj" az agyban

Kanadai tudósok megdöntötték az agyműködéssel kapcsolatos eddigi nézetet. Eddig úgy vélték, hogy a "zaj" az agy fejlődésével, a gondolkodási folyamat hatékonyabbá válásával felnőttkorra lecsendesedik.

A szellemi működéshez nem szükséges agyi tevékenységet nevezik zajnak az agykutatók.

Agyi zaj alatt az idegkutatók olyan, pl. EEG-vel mérhető agyi tevékenységet értenek, amely a gondolkodáshoz nem szükséges. A Baycresten lévő Rotman Kutatási Intézet által publikált vizsgálat eredményei azonban új megvilágításba helyezik a zaj fontosságát. "Eredményeink alapján az agy fejlődése nem csak stabilabb és pontosabb működést eredményez a memória feladatok végrehajtásánál, hanem változékony agyi jelek kibocsátásának emelkedésével is együtt jár" - mondta a kutatás vezetője, Dr. Randy McIntosh. "Ez nem azt jelenti, hogy az agy kevésbé hatékonyan működne. Ha az agy magasabb működési változékonyságot mutat (azaz több a zaj), az összetettebb idegi felépítésre utal."

A jelenlegi vizsgálatban az életkor szerint két csoportra osztott 79 résztvevőnek arcokat vetítettek, majd a pontos visszaemlékezés képességét vizsgálták. Közben az agyi tevékenységet EEG-vel vizsgálták. Az EEG hatékony eszköz a különböző külső ingerek által keltett agyi válasz képi megjelenítésére.

Amellett, hogy a fiatal felnőttek jobb eredménnyel végezték el a feladatot, mint a gyerekek, az agyi tevékenységük is változatosabb, zajosabb volt. "Az eredmények alapján az a véletlenszerű agyi tevékenység, amit eddig felesleges zajnak tekintettünk, a normális agyműködés központi része" - mondta Dr. McIntosh.

A Baycrest egy az öregedéssel kapcsolatos témákkal foglalkozó nemzetközi hírű tudományos egészségügyi kutató központ, mely szoros kapcsolatban áll a Torontói Egyetemmel.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő