Megfeledkezünk a cigarettáról, ha nem látjuk

Ha a dohánytermékek nincsenek szem előtt az üzletekben, akkor a fiatalok is máshogy állnak a dohányzáshoz, és a forgalmazók zsebe sem lesz laposabb, jöttek rá a Nottinghami Egyetem kutatói.

Az egyetem Dohányellenőrzési Központjának kutatói megvizsgálták, milyen hatást vált ki a dohányos polcok leszerelése az írek körében. Hamarosan hasonló rendelkezést vezetnek be az Egyesült Királyságban.

A Tobacco Control című folyóiratban megjelent egyik tanulmány során a kutatócsoport felfedezte, hogy július 1-jét követően, amikor is a cigarettás polcokat levették, a tinédzsereknek 81 helyett csak a 22 százaléka emlékezett rájuk. Ettől fogva már kevesebb fiatal gondolta úgy, hogy a dohányzás elterjedt szokás a társaik körében. Előtte 62 százalék gondolta azt, hogy kortársaik közül minden ötödik rágyújt, utána pedig csak 46 százalék. A polcok eltüntetése után a tinédzserek 38 százaléka vélte úgy, hogy ez majd segít abban, hogy a gyerekek ne váljanak a káros szenvedély rabjává. A felnőttek 14 százaléka szerint pedig ezzel könnyebbé válik majd a leszokás. A kutatásból az is kiderült, hogy a rendelkezés bevezetését követően a támogatók aránya 58 százalékról 66 százalékra emelkedett.

A projekt vezető kutatója, Ann McNeill professzor elmondta: "Kutatásunkból látszik, hogy a dohánytermékek polcainak eltávolítása jelentős hatást gyakorol a fiatalok dohányzásról alkotott véleményére, és megerősíti, hogy ezek az áruk nem tartoznak a normál fogyasztói termékek közé. A rendelet a felnőttek, sőt a felnőtt dohányosok körében is népszerű. Ha a cigaretta nincs szem előtt, akkor a dohányosoknak sem jut eszébe örökké. Kutatásunk alátámasztja a bizonyítékokat, hogy ezt a rendelkezést más országokban is mielőbb be kell vezetni."

Egy újabb tanulmány során a csapat kimutatta, hogy a dohánypolcok eltüntetése nem jelent bevételkiesést a forgalmazóknak. Így eloszlatható az aggály, hogy a gyermekek védelme érdekében meghozott intézkedés hátrányosan befolyásolja majd az üzletmenetet. Dr Quinn, a Nottinghami Egyetem közgazdásza elmondta: "A várakozásoknak megfelelően nem tapasztaltunk jelentős változást a forgalomban a rendelet bevezetése után, leszámítva a már amúgy is fennálló csökkenő tendenciát.

A rendelet azért született, hogy a gyermekeknek kevésbé támadjon kedvük rágyújtani, a felnőttek pedig könnyebben leszokjanak róla. Még kell egy kis idő, hogy lehessen érezni a hatását, ahogy a következő generáció már ebben a védett környezetben nő fel, ahol nem találkoznak szembe a nagy és színes cigarettás polcokkal, mikor cukorkáért térnek be a boltba. Az eredmények ellentmondanak a kereskedelmi szektorból érkező számos jelentésnek, melyek szerint a cigarettaforgalom jelentősen csökkent a promóciós pultok eltávolítása óta.

McNeill professzor hozzátette: "A polcok levétele a dohányreklámok gyermekekre gyakorolt káros hatását hivatott csökkenteni, így lehet, hogy hatással lesz a forgalomra is hosszabb távon. Ha a cigaretta nincs szem előtt, segíthet abban, hogy vissza lehessen szorítani a káros egészségügyi hatásait. Kutatásunk azt mutatja, hogy a kereskedőknek nem kell félniük a gyermekek védelmében született intézkedéstől."

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció