Megelőzi a szívelégtelenséget a curry

A curryben található kurkuma egyik összetevője, a kurkumin ígéretes eredményeket hozott a szívelégtelenség megelőzésében. A szert egyelőre csak patkányokon tesztelték, de az állatkísérletek két kutatócsoportnál is hasonló következtetésekkel zárultak.

A szakemberek mindkét kutatóhelyen kurkumint adtak a patkányoknak, majd mesterségesen - gyógyszerekkel vagy sebészi úton - előidézték a szívelégtelenség kialakulását, pontosabban hajlamossá tették az állatokat a szívelégtelenségre. A kurkuminnal kezelt patkányok ellenállóbbnak bizonyultak a szívelégtelenséggel és a gyulladással szemben, mint a kurkumint nem kapott állatok. Az egyik közleményben arra is kitérnek, hogy a kurkumin a szívmegnagyobbodástól is megvédte a kezelt állatokat. A másik kutatócsoport ezt nem vizsgálta. Mindkét csoport arra a következtetésre jutott azonban, hogy a kurkumin megakadályozza a szívmegnagyobbodás folyamatát, bár egyelőre ismeretlen mechanizmussal.

Káros mellékhatásra utaló jelet egyik kísérlet során sem észleltek. Az egyik kutatócsoport Japánban, a Kyotoi Országos Kórházszövetség kutatóhelyén Dr. Tatsuya Morimoto vezetésével dolgozott, a másik a Torontói Egyetem kardiológiai részlegén Dr. Hong-Liang Li irányításával. A The Journal of Clinical Investigation februári számában a közlemények mellé írt szerkesztői kommentárban Dr. Jonathan Epstein (Pennsylvaniai Egyetem sejt- és fejlődésbiológiai intézet, Kardiovaszkuláris Intézet és Regeneratív Orvostudomány Intézet) megállapítja, hogy a két vizsgálat konklúziója csaknem megegyezik. Nem szabad azonban számítani a kurkuminra, mint a szívelégtelenség megelőzőjére mindaddig, amíg az állatkísérletek eredményei emberekben is megerősítést nem nyernek - figyelmeztetett a szerkesztő.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció