Megelőzi a szívelégtelenséget a curry

A curryben található kurkuma egyik összetevője, a kurkumin ígéretes eredményeket hozott a szívelégtelenség megelőzésében. A szert egyelőre csak patkányokon tesztelték, de az állatkísérletek két kutatócsoportnál is hasonló következtetésekkel zárultak.

A szakemberek mindkét kutatóhelyen kurkumint adtak a patkányoknak, majd mesterségesen - gyógyszerekkel vagy sebészi úton - előidézték a szívelégtelenség kialakulását, pontosabban hajlamossá tették az állatokat a szívelégtelenségre. A kurkuminnal kezelt patkányok ellenállóbbnak bizonyultak a szívelégtelenséggel és a gyulladással szemben, mint a kurkumint nem kapott állatok. Az egyik közleményben arra is kitérnek, hogy a kurkumin a szívmegnagyobbodástól is megvédte a kezelt állatokat. A másik kutatócsoport ezt nem vizsgálta. Mindkét csoport arra a következtetésre jutott azonban, hogy a kurkumin megakadályozza a szívmegnagyobbodás folyamatát, bár egyelőre ismeretlen mechanizmussal.

Káros mellékhatásra utaló jelet egyik kísérlet során sem észleltek. Az egyik kutatócsoport Japánban, a Kyotoi Országos Kórházszövetség kutatóhelyén Dr. Tatsuya Morimoto vezetésével dolgozott, a másik a Torontói Egyetem kardiológiai részlegén Dr. Hong-Liang Li irányításával. A The Journal of Clinical Investigation februári számában a közlemények mellé írt szerkesztői kommentárban Dr. Jonathan Epstein (Pennsylvaniai Egyetem sejt- és fejlődésbiológiai intézet, Kardiovaszkuláris Intézet és Regeneratív Orvostudomány Intézet) megállapítja, hogy a két vizsgálat konklúziója csaknem megegyezik. Nem szabad azonban számítani a kurkuminra, mint a szívelégtelenség megelőzőjére mindaddig, amíg az állatkísérletek eredményei emberekben is megerősítést nem nyernek - figyelmeztetett a szerkesztő.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +11 °C

A keleti országrészben este még felhős lehet az ég, és egy-egy zápor sem kizárt, majd lassan ott is felszakadozik a felhőzet. Hajnalra a középső tájakon - egy összeáramlás mentén - alacsonyszintű felhőzet képződhet, illetve foltokban köd is kialakulhat. Az északias szelet élénk, főként északkeleten akár erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható, ugyanakkor a derült, szélvédett északi völgyekben 5, 8 fokig is lehűlhet a levegő. Hidegfront érkezik, de jelentős időjárásváltozást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra