Megelőzhetővé válik az intim herpesz egy új szerrel

Egy hüvelyben használható új helyi kezelési mód egy héten át is megvédhet a genitális herpesztől, állítja egy új tanulmány.

A helyileg ható szer két gén "elcsendesítésével" hat, és egérkísérletekben már hatásosnak bizonyult, olvasható a Yeshiva Egyetem Albert Einstein Orvosi Karának és a Harvard Egyetem Orvosi Karának közreműködésével készült tanulmányban. Az Alnylam Gyógyszergyár által támogatott gyógyszer megvédte az egereket a genitális herpeszt okozó simplex-2 vírus fertőzésétől, mondta el Dr. Deborah Palliser, a massachusetsi Cambridge-ben található Harvard Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Az eredmények a Cell Host and Microbe folyóirat január 22-i kiadásában jelentek meg. Judy Lieberman, a Harvard Orvosi Karának gyermekgyógyász professzora, az Immunbetegségek Intézetének vezető kutatója irányította a kezelés kifejlesztését. Csapata egy RNS interferenciának (RNSi) nevezett technikát használt, a gyógyszer két molekuláris oldalról is támadja a vírust: meggátolja szaporodását és a gazdasejtbe való bejutását.

"Régóta próbáltak kifejleszteni egy olyan helyi használatú anyagot, amely évekig megelőzi az átvitelt - nyilatkozta Lieberman. - Azonban az egyik nagy akadály az együttműködés volt. Az általunk kifejlesztett anyag egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy a szövetekben olyan állapotot hoz létre, melyben az ellenáll a fertőzésnek, és felvihető akár egy héttel a szexuális aktus előtt is. Ez óriási gyakorlati előny. Ha sikerülne ugyanezeket a hatásokat embereken is elérni, óriási előrelépés lenne az átvitel megelőzésében."

A szerzők azt is megjegyezték, hogy ez esetleg a HIV átvitelének csökkentésében is segíthet, mivel a herpeszfertőzés megkönnyíti a HIV átvitelét.

A WHO adatai szerint világszerte körülbelül 536 millió ember fertőzött a herpes simplex vírus 2-es típusával (HSV-2), ez a szexuálisan terjedő betegségek leggyakoribb formája. Az Egyesült Államokban kiugróan magas a fertőzöttségi arány, minden ötödik felnőtt fertőzött.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső