Meg sem születünk, máris nyelvet tanulunk

A Current Biology című újságban publikált tanulmány szerint az újszülöttek sírása annak a nyelvnek a jegyeit hordozza magán, amit a szülők beszélnek.

A tanulmány felveti, hogy a csecsemők már a méhben felszedik első nyelvük elemeit, jóval az első gügyögéseket megelőzően.

"A drámai megállapítás szerint az újszülöttek nemcsak különböző sírási dallamokat tudnak létrehozni, de ezek a dallamok jellemzőek arra a nyelvre, amit magzati létük során hallotta, a terhesség utolsó harmada alatt" - mondja Kathleen Wermke, a német Würzburg Egyetem munkatársa. - "A dogmatikus felfogással szemben ezek az adatok hangsúlyozzák a csecsemősírás fontosságát a nyelvfejlődés során."

Korábbi tanulmányok leírták, hogy az emberi magzatok a terhesség utolsó harmadában képesek memorizálni a külvilág hangjait, beleértve a zenét és a nyelvet. Az újszülöttek anyjuk hangját preferálják, és emocionális kifejeződésük magán hordozza az anyanyelvre jellemző intonáció elemeit. A korábbi nézet szerint bár a magzatot a születés előtt érik ingerek, a körülvevő nyelv csak jóval a születést követően befolyásolja a hangképzést. Ez az elmélet most megdőlt.

Wermke csoportja 60 egészséges 3-5 napos újszülött hangját rögzítette és analizálta, melyből 30 francia, 30 pedig német család gyermekeként született. Az elemzés alapvető különbségeket fedett fel az újszülöttek sírási dallamát illetően.

A francia újszülöttek emelkedő jelleggel sírtak, míg a német újszülötteknél a sírási dallam mélyülő volt. Ezek a jelek Wermke szerint jól jellemzik a két nyelv közti különbséget.

"A dallamképet a tüdő és a gége befolyásolja, és nem függ az ízületek érettségi fokától. Az újszülöttek valószínűleg anyjuk viselkedését imitálják, hogy minél jobban felkeltsék magukra a figyelmet. Mivel a dallamkép az egyetlen nyelvi jelleg, amit képesek utánozni, ez megmagyarázhatja, miért találtuk ezt a jelenséget az élet ilyen korai szakaszában" - írják.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső