Meg lehet-e őszülni egy éjszaka alatt?

Marie Antoinette és Karl Marx is megőszült egy éjszaka alatt az átélt sokk hatására - így él a köztudatban. De megtörténhetett-e tényleg ilyesmi a valóságban?

Számtalan beszámolóban leírják, hogy Marie Antoinette az átélt sokk hatására egy éjszaka alatt hirtelen megőszült és Karl Marxról is az a hír járja, hogy nyolcéves fia, Edgar halála annyira megrázta, megőszült hirtelen. Létezik-e, hogy stressz hatására megszürkül a haj, és megtörténhet-e mindez egy éjszaka alatt? Ennek járt utána a Stern.

A haj őszülése a normális öregedési folyamat része. A hajhagymákban pigmentsejtek vannak, úgynevezett melaninsejtek. Ezek állítják elő a festékanyagot, amely a haj növekedése során beépül a hajszálakba. A kor előrehaladtával egyre kevesebb melanin képződik, a pigment helyett levegőbugorékok raktározódnak el a hajszálakban. Ha ezeken átsüt a fény, a haj fehérnek látszik. Csak akkor szürke, ha még némi maradványpigment is van a hajban.

Nagyrészt genetikai kérdés, mikor jelennek meg az első ősz hajszálak - mindenkinél más-más időpontban. Néhányan már húszévesen észrevehetik az első ősz szálakat, másoknál még negyvenévesen sem jelentkeznek. A haj minősége szempontjából ugyanakkor az étkezés és a környezeti hatás sem elhanyagolható: a stressz nagy szerepet játszik az őszülésben. A hajhagyma a szőrtüsző legalsó, gömbölyűen kiszélesedő vége, mely a kötőszöveti eredetű hajszemölcsöt veszi közre. A hajszemölcshöz vérerek, idegek futnak, melyek különbözőképpen reagálnak a stresszhormon hatására.

A sokk reggelre számos ősz hajszálat képes termelni.

A sokk reggelre számos ősz hajszálat képes termelni. A hajszemölcs feletti részen levő mátrix sejtek látják el a szőrszálak képzésének feladatát. A mátrix sejtek igen érzékenyek minden ártalmas hatásra - például méreganyagokra. A mátrix sejtek között melanociták találhatók, melyek melanint adnak le a hajhagyma sejtjeinek. Amikor megszűnik a melanin termelése vagy tönkremennek a melanociták, az ember megőszül. Ám mindez nem zajlik le egyetlen éjszaka alatt, megőszülni hosszabb folyamat. A pigment ugyanis nem tűnik el a már kinőtt hajból, csak az új hajszálakba nem épül be. A haj havonta átlagosan egy centimétert nő, szép lassan nő le tehát az új, ősz haj.

Az a benyomás, hogy valaki egy éjszaka alatt megőszült, azért alakulhat ki, mert létezik egy kóros hajhullással járó jelenség - orvosi nevén az Alopecia areata - amikor az összes pigmentált szál egyszerre hullik ki. Csak a szürke szálak maradnak meg - ezeket az autoimmun betegség nem érinti. A rendellenesség genetikai, azaz öröklődik, és egyelőre még vita tárgya, pontosan milyen folyamatok zajlanak le. Marie Antoinette esetében azért is sokkoló volt a látvány, mert általában parókát viselt a nyilvánosság előtt, a vérpadra paróka nélkül lépett.

Attól tehát senkinek nem kell félnie, hogy este fényes fekete hajjal fekszik le és másnap reggel őszen kel fel. De a hajat érdemes figyelni, a korai őszülés betegség - anyagcsere-probléma vagy hiánybetegség - jele is lehet. Különösképpen, ha egy gyermek vagy egy fiatal őszül kisebb-nagyobb mértékben. Felnőtteknél az őszülés utalhat például pajzsmirigy-betegségre is.

Az egészséges embereknek, ha esznek elég zöldséget és gyümölcsöt, és friss, nem feldolgozott ételeket fogyasztanak, hozzájutnak a szükséges tápanyagokhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, tehát a hajuk is egészséges lesz. Nyilván, amikor csak lehet, kerüljük el a stresszt - ez nem csak a hajnak és a bőrnek használ. Az egészséges étkezés mellett a mozgással is óvhatjuk a hajat az oxidatív stressztől, a napfény is jót tesz, a dohányzás pedig a hajnak is árt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)