Meddig bírja ki az ember evés nélkül?

Számos tényező befolyásolja, hogy táplálkozás nélkül mennyi ideig maradhat életben egy ember. Ezek közé tartozik az életkor, az általános egészségi állapot vagy a testsúly is. Egy biztos: a hosszú távú éhezés rendkívül káros hatással van a szervezetre.

Mindenki másképpen reagál a táplálékhiányra. Van, aki egy-két napig is egészen jól bírja, míg mások már néhány óra után fáradtak, zavarodottak, gyengék lesznek. Nem mindegy, hogy kinek milyen egészségügyi problémái vannak, vagy hogy milyen a környezet hőmérséklete.

Világszerte több mint 800 millió ember éhezik. Részletek itt.

Ha az éhezés miatt csökkenni kezd a testtömeg, ezáltal a BMI eléri a 12-12,5-es értéket, akkor már súlyos, életveszélyes egészségügyi hatásokra lehet számítani, de már előtte is vészesen lecsökkenhet a testben a zsír, a vitaminok és az ásványi anyagok mennyisége, ezek pedig természetesen mind hatással vannak az általános egészségi állapotra.

Az emberi szervezet csak rövid ideig tolerálja jól az éhezést
Az emberi szervezet csak rövid ideig tolerálja jól az éhezést

Átlagosan egy jó egészségi állapotú ember körülbelül két napig bírhatja ki étel nélkül úgy, hogy ne tapasztaljon komoly panaszokat. Mindez természetesen nagyban függ a folyadékbeviteltől is - ha nemcsak az étel, hanem a folyadék is hiányzik, testünk sokkal hamarabb legyengül, egyben jobban csökken a túlélés esélye is. Ha például olyan helyen vagyunk, ahol nagyon meleg van, emiatt pedig az izzadással sok folyadékot veszítünk, a folyadék pótlása nélkül akár néhány óra alatt is jelentősen romolhat fizikai állapotunk.

Ha nem eszünk, testünk működése és azanyagcserelelassul: a szervezet próbál annyi energiát megtakarítani, amennyit csak tud. Emellett elkezdi kiüríteni a glikogénraktárakat az energiapótláshoz. Ha ezek a tartalékok elfogytak, a szervezet először a zsírt, majd az izmokat, fehérjéket - tehát a sejtek építőanyagát - kezdi energiává alakítani, amire testünk érthetően rosszul reagál.

Ha 48 óránál hosszabb ideig nem jutunk ételhez, gyengeséget, fáradtságot, ájulást, izomvesztést tapasztalhatunk. A csontsűrűség lecsökken, a csontok törékenyebbé válnak, szívproblémák jelentkezhetnek, illetve kórosan alacsonnyá válhat a vérnyomás. A pulzus lelassul, fázni kezdünk, és ha folyadékhiány is fennáll, akkor leállhatnak a vesék. Emellett hullani kezdhet a hajunk, testünk többi részén pedig aktívabbá válhat a szőrnövekedés, mert a test így próbálja magát melegen tartani. A hosszú távú éhezés szervleálláshoz, szívleálláshoz, vérmérgezéshez vezethet.

Fontos tudni, hogy nemcsak a teljes ételmegvonásnak lehetnek végzetes következményei, hanem annak is, ha hosszú időn át jóval kevesebbet eszünk annál, mint amire szervezetünknek szüksége lenne. Ezért életveszélyes betegség például az anorexia.

Forrás: curejoy.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső