Már a krónikus fájdalom helyének megtekintése is enyhíti a fájdalmat

Egy angol-olasz tanulmány szerint azok az emberek, akik krónikus fájdalomtól szenvednek, már a fájdalom helyére való nézéssel javíthatják állapotukat.

A Journal of Neuroscience című újságban publikált vizsgálatban harminc egészséges alanyt tanulmányoztak, akik kezében lézersugárral fájdalmat keltettek. Az alanyok eközben a saját kezüket, a vizsgáló kezét, illetve egy tárgyat néztek.

A tanulmány kimutatta, hogy amikor az alanyok a saját kezüket nézték, kisebb fájdalmat éreztek, mint amikor a vizsgáló kezére, vagy semleges tárgyra tekintettek. A kutatók a beszámoló alapján szubjektív, illetve az agyi aktivitás alapján objektív méréseket végeztek.

A kutatók szintén kimutatták, hogy ha az alanyok az ingerléssel ellentétes kéz tükörképét nézték, szintén csökkent a fájdalomérzet, ami a fantomvégtag-fájdalmak enyhítésében kaphat szerepet.

Alumit Ishait, a Zürichi Egyetem munkatársát lenyűgözte az eredmény: "Ez az eredmény felveti, hogy a testre való tekintés megváltoztatja a szubjektív érzékelésünket. Habár ez a mechanizmus nem teljesen tiszta… roppant nagy jelentősége van a krónikus fájdalmak kezelésében."

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció