Lézerrel szúrják ki az ittas vezetőket

Lengyel tudósok egy olyan készüléket teszteltek, amely képes az autópályák mentén a járművekben lévő alkoholgőz mérésére. Ám a módszer még nem tökéletes: nemcsak az ittas vezetőknél, hanem a részeg utasoknál, esetleg az autóban felborult borosüvegeknél is beriaszt a rendszer.

A varsói Haditechnikai Akadémia (Wojskowa Akademia Techniczna) Optoelektronikai Intézetének kutatói olyan lézerrendszert dolgoztak ki, amely képes kimutatni, fogyasztott-e az autóban ülő személy alkoholt. Készüléküket az utak mentén állították fel, és az alkoholgőz kibocsátását mérték az elhaladó járművekben - írja az International Business Times (IBT).
A kutatók a berendezést még 2013-ban alkották meg, és most közölték eredményeiket egy nyílt hozzáférésű tudományos tanulmányban. Munkájukat a SPIE, a Nemzetközi Optikai és Fotonikai Társaság szaklapjában, a Journal of Applied Remote Sensing-ben jelentették meg.

A kutatók egy autóban helyeztek el egy olyan szerkezetet, amelyik egy részeg vezetőt szimulált. A szerkezet által kibocsátott alkoholgőzt pedig képesek voltak távolból megmérni. A külső lézerberendezés már a 0,1 százalékos véralkoholszintnek megfelelő ittasságot is képes volt detektálni.

A technológia alapötlete nem új: a vegyi és biológiai anyagok kimutatására már régóta használnak hasonló módszereket. Az újdonság inkább az, hogy olyan mikrochip-lézereket fejlesztettek ki, amelyek nem ártanak a szemnek.

A jövőben egyébként a technológia más mérgező anyagok kimutatására is alkalmas lehet az IBT szerint. Ugyanakkor a jelenlegi megoldás hátránya, hogy természetesen azoknak a leheletét is kimutatja a kocsiban, akik nem vezetnek. Így ha az utasok fogyasztottak alkoholt, akkor is riaszt a rendszer, vagy például ha felborul egy borosüveg vagy sörösdoboz a járműben.

Be fog riasztani az autó, ha ittasan vezet

Be fog riasztani az autó, ha ittasan vezet


További gondot jelent, hogy ha lehúzott ablakkal közlekedik az autó, vagy a lézert az oldalablakokon napellenzőkkel blokkolják - ezt a tanulmány lengyel szerzői, Jarosław Młyńczak, Jan Kubicki és Krzysztof Kopczyński is elismerik írásukban.

Ugyanakkor a rendszer az ilyen "álcázást" is észleli, és amúgy is egy járőrt értesítenek a gyanús autókról, tehát a rendőröknek kell továbbra is intézkedniük. A hatóság emberei pedig a hagyományos alkoholteszt segítségével ellenőrizhetik a vezetőket, ha maguk megállítják a szóban forgó kocsit. A szolgálatban lévő rendőröknek ugyanis fényképet küld a lézerberendezés az autóról, illetve annak rendszámtáblájáról - írja a francia Le Monde blogszerzője a kutatás kapcsán.

Éppen ezért, mielőtt kereskedelmi forgalomba bocsátanák szerkezetüket, a feltalálók még szeretnék tesztelni a berendezést, különösen az álcázás lehetőségeit szeretnék minimálisra csökkenteni.

A lengyel tudósok alapötlete a spektroszkópián alapul. A Nap sugarainak felbontásakor is észleltek ugyanis bizonyos sötét sávokat a tudósok, már a XIX. században. Így sikerült a Nap szerkezetét felderíteni, mert a kémiai összetételnek megfelelően egyes elemek elnyelik a fényt. Ezeknek az elemeknek a létezését tehát a spektrum sötét sávjai árulják el. Az egyes elemek meghatározott "csíkban" nyelik el a fényt, azaz, meghatározott hullámhosszoknál egy-egy adott elem mutatható ki. Így a lengyel mérnökök az etanol (ez a szeszes italainkban lévő alkohol) észlelésére állították be a lézereiket. A készülék egyébként képes a szén-dioxid és a vízpára mérésére is, amit szintén a kocsiban ülők lélegeznek ki.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napsütést csak kevés felhő zavarja, csapadék pedig sehol sem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag