Leheletvizsgálattal előre jelezhető az elhízás kockázata

A legújabb kutatás szerint egy egyszerű leheletvizsgálattal meghatározható, hogy a későbbiekben el fog-e hízni valaki.

A áprilisi számában megjelenő tanulmány szerint a bélbaktériumok elszaporodásának kimutatására szolgáló szabványos leheletvizsgálattal az orvosok azt is meg tudják határozni, a testzsír magas százalékos arányával rendelkezik-e a páciens.

A bélrendszerben található sok milliárd jótékony és kártékony baktérium összessége, a mikrobiom egyensúlya felborulhat. Amikor a káros baktériumok kerülnek túlsúlyba, puffadás, székrekedés vagy hasmenés alakulhat ki. Az új kutatás szerint ez az elhízásra is hajlamosíthat bennünket.

A Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ kutatói Dr. Ruchi Mathur vezetésével cukorszirupot itattak a kísérlet résztvevőivel, majd két órán keresztül 15 percenként leheletvizsgálatot végeztek rajtuk. Az alanyok testzsírját kétféleképpen mérték: a testtömeg-index (BMI) értékkel, valamint egy alacsony teljesítményű elektromos vezetőképességet felhasználó módszerrel, amivel meg lehet különböztetni a zsírmentes szövetet a zsírszövettől.

Azokban az alanyokban, akiknek leheletmintáiban két gáz, a metán és a hidrogén magasabb szintjét mérték, magasabb BMI értékkel és több testzsírral rendelkeztek, mint a normális leheletűekben, illetve azokban, akik csak az egyik gáz magasabb szintjével rendelkeztek. Ez a minta arra utal, hogy a bélrendszerben elszaporodott a Methanobrevibacter smithii baktérium. A kutatók szerint valószínű, hogy amikor ez a baktérium túlsúlyba kerül, az emberek nagyobb valószínűséggel híznak és halmoznak fel zsírt.

testtömeg-indexét (BMI)! Amennyiben az eredményeket a további kutatások is alátámasztják, bizonyos fogyókúrás kezeléseket az ezzel a leheletmintával rendelkező személyekre lehet majd szabni. Az egyik lehetőség például az, hogy a bélbaktériumok egyensúlyának helyreállítására szolgáló probiotikumok is szerephez juthatnak az elhízás megelőzésében és kezelésében.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: