Küzdelem a tumorral - a vérszegénység az egyik ellenfél?

Csaknem kétszeresére növeli a tumor kiújulásának kockázatát a terápia következtében kialakuló vérszegénység mellrákos betegekben - írják osztrák kutatók a Clinical Cancer Research áprilisi számában.

A közlemény vezető szerzője, Dr. Peter Dubsky a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatója. A szakember elmondta, hogy a vérszegénység csökkenti a kemoterápia és a sugárkezelés hatékonyságát is, a vérszegény betegek rendszerint kevésbé jól reagálnak a daganatellenes kezelésekre. Emiatt kezdtek az onkológusok vörösvérsejtek termelődését elősegítő készítményt adni a rák miatt kemoterápiával kezelt betegeknek.

A mostani kutatás legnagyobb újdonsága, hogy egyértelmű összefüggést sikerült kimutatni a vérszegénység és a tumor lokális kiújulása közt. Korai lenne azonban még messzemenő következtetéseket levonni, óvott Dr. Dubsky, mivel a vizsgálat eredményei némileg ellentmondásosak. A visszaesések aránya és a halálozás ugyanis nem különbözött a vérszegény betegek és nem vérszegény társaik között. A kutatókat meglepte, hogy bár lokálisan gyakrabban újult ki a tumor a vérszegény betegeknél, az áttétek és összességében a halálozás alakulását nem befolyásolta a vérszegénység ténye.

A kutatók egy korábban készült nagyszabású osztrák vizsgálat adatait használták fel. 424 még menopauza előtt álló emlőrákos beteget vontak be. Minden beteg korai stádiumú emlőrákban szenvedett, és a daganatok is hasonló típusúak, ún. hormonreceptort kifejezők voltak. A betegek már átestek a műtéten, és valamennyi sugárkezelésben is részesültek. Akkor a vizsgálat célja a tamoxifen és a kombinált ciklofoszfamid, metotrexát és 5-fluorouracil kezelés összevetése volt. A tamoxifen bizonyult hatékonyabbnak. A vizsgálat során vett vérminták analízise alapján három hónapon belül a kemoterápia kezdetét követően a betegek 18 százaléka lett vérszegény. A hormonkezelést kapó betegek esetében rendkívül ritka (kevesebb mint egy százalék) volt a vérszegénység előfordulása. Átlagosan ötéves utánkövetés során lokális kiújulás a vérszegény betegek 19,5 százalékában jelentkezett, míg ugyanez a szám a nem vérszegény betegeknél mindössze 6,9 százalék, illetve 8,9 százalék volt. Dr. Dubsky szerint a magyarázat a tumorsejtek alacsony oxigénellátottságában keresendő. A vérszegény betegekben ugyanis nemcsak az egészséges szervek és szövetek kapnak kevés oxigént, hanem a daganatok is. Ez pedig megzavarja a kezelést, sőt úgy tűnik, még a sejtek génkifejeződését is befolyásolja. A vérszegénység előfordulása meglehetősen gyakori a kemoterápiával kezelt betegeknél, és sajnos sokszor nem kezelik jelentőségéhez mérten.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: