Kukacok segítik a sebgyógyulást

Segíthetik a sebgyógyulást nemzetközi kutatók által alkalmazott genetikailag módosított lárvák.

Amellett, hogy ezek a lárvák eltávolítják az elhalt szövetrészeket és elpusztítják a kórokozókat, képesek olyan hormont is termelni, ami aktívan serkenti a sejtek növekedését és ezáltal a sebek gyógyulását.

A selymes döglégy lárváit módosították genetikailag a szakemberek, hogy képesek legyenek humán növekedési faktort termelni és kiválasztani. Ez az emberi sejtfolyamatot szabályozó természetes anyag, mely serkenti a sejtnövekedést, a sejtosztódást és sejtdifferenciálódást.

A háztartási balesetek során a védelmet nyújtó bőr megsérülhet, s "nyitott kapuként" elősegítheti a kórokozók szervezetbe jutását. Szakszerű sebellátással megakadályozhatjuk az elfertőződést, de ehhez egyet s mást a patikából is be kell szerezni...Kattintson tovább! A sebtisztító lárvaterápia, angolul Maggot Debridement Therapy (MDT) hatékony eszköze a diabéteszes sebfekélyek kezelésének, továbbá már számos egységügyi probléma esetén alkalmazták sikerrel – számoltak be eredményeikről kutatók a BMC Biotechnology szaklapban.

Az eljárás során laboratóriumi körülmények között tenyésztett selymes döglény (Lucilia sericata) kukacokat alkalmaznak makacs fekélyek kezelésénél. A lárvák eltávolítják az elhalt szöveteket, az antimikrobális vegyületek előállításával járó folyamat pedig fertőtleníti a területet.

A selymes döglégy lárvái segíthetik a sebgyógyulást
A selymes döglégy lárvái segíthetik a sebgyógyulást

Arra azonban eddig nem volt bizonyíték, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) által is engedélyezett MDT-kezelés valóban lerövidíti a sebgyógyuláshoz szükséges időt. Ehhez a kukacoknak többet kell tenniük a sebek tisztításáért, aktívan felgyorsítva a gyógyulás folyamatát. A kutatók szerint a genetikailag módosított légylárvák viszont már tudják stimulálni az új és egészséges sejtek növekedését.

A Raleigh-ben található Észak-Karolinai Egyetem (NCSU) és az Új-Zélandi Massey Egyetem csapata ezért megalkotta a lárváknak egy olyan törzsét, amely a fent említett tisztító folyamat során emberi növekedési faktort is képes előállítani a sejtnövekedés serkentéséhez.

A növekedési faktorok közül a vérlemezke eredetű növekedési faktor bizonyult a leghatékonyabbnak, amihez kétféle módszert próbáltak ki. Az egyik során 37 Celsius fokos sokknak tették ki a lárvákat, amik termeltek is PDGF-BB-t, de sajnos nem választották ki az anyagot. A másik kísérletben emelték a lárvák tápanyagát, de megvonták a tetraciklint belőle, éz ez sikerrel járt. A rovarok nagy mennyiségben állították elő a PDGF-BB-t, amit képesek voltak kiválasztani.

Az eredmények alapján a jövőben további L. sevicita törzseket alakítanak majd ki, melyekkel egyéb növekedési faktorok és a bakteriális fertőzések leküzdésére kiváló antimikrobiális peptidek előállítását valósíthatják meg. Ezáltal hatékony és költségkímélő eljárást nyújtanak nem csak a cukorbetegek fekélyes sebeinek, hanem további sebek kezelésében is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció