Koronavírus: így csökkentenék a halál kockázatát

Speciális fehérjéket állítottak elő Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. A szakemberek szerint ezek a fehérjék képesek leállítani a koronavírus által előidézett citokinvihart, vagyis az immunrendszer túlzott reagálását.

Az új típusú koronavírus által kiváltott citokinvihar károsítja a tüdőszöveteket és a Covid-19tüdőgyulladáshalálos kimenetelét idézheti elő. Azonban úgy tűnik, hogy már meg is találták a megoldást az amerikai szakemberek.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus kezelése, koronavírus gyógymód, koronavírus fehérje, koronavírus immunrendszer, koronavírus haláleset
Koronavírusteszteket végeznek egy amerikai laborban, Seattleben. Fotó: Getty Images

Speciális fehérjékkel a fertőzés ellen

Koronavírus: ezért hal meg több férfi, mint nő - részletek!

A citokin a jelzőmolekulák egy fajtája, amely a sejtkommunikációban, az immunválasz szabályozásában és az információközvetítésben játszik alapvető szerepet. A kutatók most olyan fehérjéket hoztak létre, amelyek hat különböző citokinreceptort másolnak, és képesek a citokinokhoz - például az immunmoduláló interferonhoz és interleukinhoz, valamint a kemokinokhoz - kapcsolódni. Ezen fehérjék kapcsolódási erejének laboratóriumi kísérleteiben a kutatók azt találták, hogy az általuk előállított módosított fehérjék képesek voltak hasonló erővel kapcsolódni a citokinokhoz, mint a természetes citokinreceptorok. A kutatók reményei szerint hamarosan megkezdhetik az antitestekhez hasonló fehérjék tesztelését emberi sejtekben és állatmodelleken is, és ezzel hatékony segítséget nyújthatnak a koronavírus-járvány halálozási arányának csökkentéséhez.

"Elképzelésünk szerint ezeket a speciális fehérjéket a szervezetbe fecskendezve eltávolíthatjuk a túlzott mennyiségű citokinokat, és mérsékelhetjük a koronavírus-fertőzés tüneteit" - magyarázta Rui Qinget, az MIT kutatója, aki egyben a tanulmány egyik szerzője. "Az általunk alkotott citokinreceptorok felszívják a mértéktelen citokinok többségét, amelyeket a citokinvihar bocsát ki" - fűzte hozzá David Jin, a tanulmány társszerzője.

Koronavírus-fertőzötten járt dolgozni egy román szívsebész - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)