Koronavírus: a mesterséges intelligencia lehet a kulcs

Az új koronavírus okozta betegség diagnosztizálásához fejlesztettek ki egy mesterséges intelligenciával működő szenzort az izraeli tudósok. Egy másik kutatócsoport pedig a kórházi szobák gyors fertőtlenítésére dolgozott ki új, UV-sugárzáson alapuló módszert.

Egy okostelefon-méretű eszköz segítségével a gépi tanulásra programozott nanoszenzorok a páciens lehelete alapján meg tudják állapítani a koronavírus-fertőzést - még a tünetek jelentkezése előtt. A szenzorokat úgy is lehet használni, hogy a mellkasra vagy a kézre illesztik, mint egy matricát - ilyenkor a bőrön át mutatja ki a fertőzést. "Úgy véljük, hogy ezzel a két olcsó eszközzel hamarosan diagnosztizálni lehet a koronavírus-fertőzést" - közölte az Izraeli Műszaki Intézet (Technion).

koronavírus, koronavírus szűrés, koronavírus kimutatása, koronavírus fertőtlenítés, koronavírus mesterséges intelligencia
koronavírus, koronavírus szűrés, koronavírus kimutatása, koronavírus fertőtlenítés, koronavírus mesterséges intelligencia

Éjjel-nappal dolgoznak a kutatók

Az izraeli kutatók szerint a koronavírusos betegek hangjának elemzésével nyert vokális biomarkerek is segíthetnek azonosítani a fertőzést. Olvassa el a részleteket!

A Technion nemrég jelentette be, hogy tudósai több mint 20 laboratóriumban dolgoznak éjjel-nappal, hogy segítsenek megállítani a koronavírus terjedését. A korai diagnózis eszközei mellett védőoltást és gyógyszert is fejlesztenek, valamint olyan robotrendszereket, amelyek távolról végzik a páciensek megfigyelését és ápolását.

Új rendszer a gyors fertőtlenítésre

Az állami tulajdonú Izraeli Űrtechnikai Intézet (IAI) kutatói pedig a kórházi szobák gyors fertőtlenítésére dolgoztak ki UV-sugárzáson alapuló rendszert, a Samir Egészségügyi Központtal együttműködve. A koronavírus elleni küzdelmet segítő rendszerhez szükséges nyersanyagot az IAI állította össze, majd a Samir kórházban folytatták a projektet. Becslések szerint egy héten belül elkezdhetik a kipróbálást. Az eszközzel munkafelületeket és többek között a dialízisgépeket lehet fertőtleníteni a kezelések között.

Az új technológia robotra is szerelhető, így minimálisra csökkenthető az ápolószemélyzet és koronavírusos betegek közötti érintkezés.

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső