Koronavírus: a mesterséges intelligencia lehet a kulcs

Az új koronavírus okozta betegség diagnosztizálásához fejlesztettek ki egy mesterséges intelligenciával működő szenzort az izraeli tudósok. Egy másik kutatócsoport pedig a kórházi szobák gyors fertőtlenítésére dolgozott ki új, UV-sugárzáson alapuló módszert.

Egy okostelefon-méretű eszköz segítségével a gépi tanulásra programozott nanoszenzorok a páciens lehelete alapján meg tudják állapítani a koronavírus-fertőzést - még a tünetek jelentkezése előtt. A szenzorokat úgy is lehet használni, hogy a mellkasra vagy a kézre illesztik, mint egy matricát - ilyenkor a bőrön át mutatja ki a fertőzést. "Úgy véljük, hogy ezzel a két olcsó eszközzel hamarosan diagnosztizálni lehet a koronavírus-fertőzést" - közölte az Izraeli Műszaki Intézet (Technion).

koronavírus, koronavírus szűrés, koronavírus kimutatása, koronavírus fertőtlenítés, koronavírus mesterséges intelligencia
A mesterséges intelligencia lehet a kulcs a koronavírus elleni küzdelemben. Fotó: Getty Images

Éjjel-nappal dolgoznak a kutatók

Az izraeli kutatók szerint a koronavírusos betegek hangjának elemzésével nyert vokális biomarkerek is segíthetnek azonosítani a fertőzést. Olvassa el a részleteket!

A Technion nemrég jelentette be, hogy tudósai több mint 20 laboratóriumban dolgoznak éjjel-nappal, hogy segítsenek megállítani a koronavírus terjedését. A korai diagnózis eszközei mellett védőoltást és gyógyszert is fejlesztenek, valamint olyan robotrendszereket, amelyek távolról végzik a páciensek megfigyelését és ápolását.

Új rendszer a gyors fertőtlenítésre

Az állami tulajdonú Izraeli Űrtechnikai Intézet (IAI) kutatói pedig a kórházi szobák gyors fertőtlenítésére dolgoztak ki UV-sugárzáson alapuló rendszert, a Samir Egészségügyi Központtal együttműködve. A koronavírus elleni küzdelmet segítő rendszerhez szükséges nyersanyagot az IAI állította össze, majd a Samir kórházban folytatták a projektet. Becslések szerint egy héten belül elkezdhetik a kipróbálást. Az eszközzel munkafelületeket és többek között a dialízisgépeket lehet fertőtleníteni a kezelések között.

Az új technológia robotra is szerelhető, így minimálisra csökkenthető az ápolószemélyzet és koronavírusos betegek közötti érintkezés.

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +7, +12 °C

Kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13, 18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, mellett ingadozhat a vérnyomás, kismértékben a szívbetegek állapota is romolhat. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, és pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet. Az óraátállítás miatt érdemes kicsit előrébb hozni a lefekvés időpontját! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: