Két ital, amely segít megelőzni a prosztatarákot

Számottevő előrelépést jelent a prosztatarák kezelésben, hogy már pontosan tudják, miért gátolják a vörösborban és zöldteában lévő polifenolok a daganat növekedését.

Ez az új felfedezés, ami az FASEB Journal honlapján olvasható, elmagyarázza, hogy a vörösborban és zöldteában lévő antioxidánsok együttes hatása megzavarja a sejtek közti jelátviteli utat, ami szükséges a prosztatarák növekedéséhez. Ez a felfedezés fontos, mert ez olyan gyógyszerek fejlesztéséhez vezethet, amelyek leállítják vagy lassítják daganatos progressziót, illetve javíthatják a jelenlegi kezelések eredményeit.

"Az SphK1/S1P jelátviteli csatorna nem csak a prosztataráknál játszik szerepet, hanem más rákoknál is, mint a vastagbél-, emlő- és gyomorrák" - mondta Dr. Gerald Weissmann, a FASEB Journal főszerkesztője. "Még ha a jövőben kiderül, hogy a vörösbor és zöldtea fogyasztása nem olyan hatékony, mint ahogy azt az emberek remélik, a tudat, hogy az ilyen italok vegyületei megzavarják ezt a csatornát, egy fontos előrelépés hasonló hatású gyógyszerek előállításában."

A tudósok laboratóriumi kísérleteket végeztek, amelyek azt mutatták, hogy a szfingozin kináz-1/sphingozin 1-foszfát (SphK1/S1P) út akadályozása elengedhetetlen volt a polifenoloknak ahhoz, hogy megöljék a prosztata rákos sejtjeit. Ezek után genetikailag módosított egereket - amikben emberi prosztatarák daganatot alakítottak ki - vagy kezeltek, vagy nem kezeltek polifenolokkal.

A kezelt egereknél lassult a tumor növekedése az SphK1/S1P út elzáródása miatt. Egy másik kísérletben három csoport egeret használtak, hogy utánozzák a polifenol hatását. Az egyik csoportnak ivóvizet, a másiknak zöldteából nyert EGCG vegyületes vizet, a harmadiknak zöldteából származó polyphenon E-vel kevert vizet adtak. Emberi prosztata rákos sejteket ültettek az egerekbe és az eredmények drámai csökkenést mutattak a tumor méretében azoknál az egereknél, amik EGCG vagy polyphenon E keveréket kaptak.

"Az elképesztő hatás, amit a vörösbor és a zöldtea antioxidánsai gyakorolnak a testünkre több mint amiről bárki is álmodott volna 25 évvel ezelőtt" - tette hozzá Weissmann. "Mindaddig, amíg mértékkel fogyasztják, az összes jel azt mutatja, hogy a vörösbor és zöldtea az általunk ismert leghatásosabb "egészséges élelmiszerek" közé sorolható."

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső