Kemenesi Gábor a fertőző vakcináról

Saját kutatási területéhez kapcsolódó tudományos érdekességről, a denevéreken tesztelt fertőző vakcináról írt friss Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor virológus.

A virális zoonózisokkal, azaz az állatokról emberre terjedő vírusokkal kapcsolatban az az egyik legnagyobb probléma, hogy rendkívül nehéz az állatvilágban visszaszorítani vagy eradikálni őket, a legtöbb vadon élő állatot ugyanis lehetetlen vagy nagyon nehéz immunizálni. Pedig ez kulcsfontosságú lenne az emberi fertőzések visszaszorítása érdekében - írta Facebook posztjában Kemenesi Gábor virológus.

Egyes denevérfajok képesek terjeszteni bizonyos veszettségvírust. Képünk illusztráció. Forrás: getty Images
Egyes denevérfajok képesek terjeszteni bizonyos veszettségvírust. Képünk illusztráció. Forrás: getty Images

A szakember egy, a PLOS Biology szaklapban közölt tanulmányt idézve beszámolt róla, hogy perui denevéreken vizsgálták egy önmagától terjedni képes, azaz fertőző vakcina alkalmazási lehetőségeit. (Ennek azért van jelentősége, mert az amerikai kontinensen élő denevérekfajok némelyike vérrel táplálkozik, így képesek az embernek is átadni azt a veszettségvírust, amely nálunk a kutyaféléknél ismert.)

A kutatók egy vektorvakcinát vizsgálnak - az elv nagyon hasonló, mint a koronavírus elleni vektorvakcináknál -, de itt vektorként herpeszvírust használtak, meghagyva annak önsokszorozó képességét (ezt a COVID-19 elleni, adenovírus-alapú vektorvakcináknál nem hagyják meg) - számolt be róla a szakember. 

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: