Kávéval a bőrrák ellen

A reggeli kávé talán nemcsak arra jó, hogy felrázzon bennünket. A kutatók szerint a napi koffeinlöket a bőrrák egy bizonyos típusának kockázatát is csökkentheti.

A bazálsejtes bőrrák (bazalióma) a bőrrák leggyakrabban előforduló típusa, éppen ezért a kutatók úgy vélik, hogy egy olyan étrend, amely akár a legkisebb mennyiségű védőanyagot is tartalmaz, óriási közegészségügyi jelentőséggel bírhat.

"Kutatásunk azt mutatja, hogy a kávéfogyasztás fontos eszköz lehet a bazálsejtes bőrrák megelőzésében" - nyilatkozta Fengju Song, a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatója. "A koffeinfogyasztás és a kockázat fordított arányban áll egymással, tehát minél több kávét fogyaszt valaki, annál alacsonyabb esetében a bőrrák kockázata." A kutatás azonban egyelőre nem bizonyít ok-okozati kapcsolatot, csupán összefüggést.

A koffeinmentes kávé esetében nem figyelhető meg a bazalióma kockázatának csökkenése, és a kutatók biztosak abban, hogy a védőhatás a koffeinnek köszönhető. A kutatók ugyanakkor meglepődtek azon, hogy a kávé nem csökkentette a bőrrák két másik típusának, a laphámrák és a melanóma kockázatát. A korábbi egérkísérletek azt mutatták, hogy a koffein azáltal csökkenti a laphámrák kialakulását, hogy elpusztítja az ultraibolya sugárzás által károsított sejteket. A mostani kutatás azonban ezt a hatást nem mutatta ki.

Song és munkatársai 113 ezer felnőtt adatait elemezték. A 20 éves utánkövetési időszakban több mint 25 ezer bőrrákos esetet mutattak ki a kutatás résztvevői között. Ebből 23 ezer bazálsejtes bőrrák, kétezer laphámrák, 741 pedig melanóma volt.

Az Amerikai Rákkutató Szövetség bostoni nemzetközi konferenciáján közzétett eredmények azt mutatták, hogy azokban a nőkben, akik naponta több mint három csésze kávét ittak, 20 százalékkal volt alacsonyabb az bazálsejtes bőrrák kockázata azokhoz képest, akik havonta egy csészével sem isznak. A férfiak esetében a kockázat 9 százalékkal volt alacsonyabb azok esetében, akik napi három kávét ittak, azokhoz képest, akik havonta kevesebb, mint egy csésze fekete levest fogyasztottak.

A kutatók hozzátették, a kávé bőrrákmegelőző hatása mögött rejlő mechanizmusok azonosításához további kutatásokra lesz szükség.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció