Karikó Katalin: „Szeretnék visszatérni a hétköznapokba”

"Szeretnék visszatérni a hétköznapokba. A Nobel-díj adta lehetőségeket arra próbálom használni, hogy a tudományra, a kutatásra irányítsam a figyelmet" - mondta Karikó Katalin szerdán a Magyar Tudományos Akadémia épületében rendezett sajtótájékoztatón.

"Annyira fejlődik a tudomány, hogy az ismeretek között óriási szakadék alakult ki. Segíteni kell, hogy az emberek jobban megértsék, ami történik, mert a félelem abból származik, ha nem értenek valamit. Magyarországot 1985-ben hagytam el, pontosan nem tudom, mi történik az országban, de nagyon fontos, mit kapunk az iskolában a tanárainktól" - jelentette ki Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus a budapesti sajtótájékoztatón.

Karikó Katalin kitért arra, hogy a hit viszi előre az embert, soha nem szabad feladni. 

 Számomra a haladást az eltökéltség hozta, a presztízzsel soha nem törődtem. Nagyszerű dolog kutatónak lenni, de a pályát csak annak ajánlom, aki szeret elgondolkodni a problémák megoldásán. Amikor egy kutatónak sikerül valami, az olyan izgalommal jár, amit nehéz szavakba ölteni. Ha megértünk valamit, az megmentheti valakinek az életét, és az sem számít, ha a kutató meg sem éri munkájának eredményét

- jelentette ki.    

Nem tartja magát zseninek, az általános iskolában 4-es tanuló volt, de 16 éves korában elolvasta Selye János könyvét, amelyből megtanulta, miként lehet a stresszt kezelni, és hogy minden negatív dologban sok pozitív akad. Így akkor sem omlott össze, amikor pályafutása során többször elbocsátották, lefokozták.    

A magyar biológus amerikai kollégájával, Drew Weissmannal megosztva részesült orvosi-élettani Nobel-díjban az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért.    

Karikó Katalin egy kérdésre azt mondta, a világon mindenütt előfordult, hogy amíg a pandémia szakértői keményen dolgoztak, mások a televíziós stúdiókban össze-vissza beszéltek. "Sokszor azok terjesztették az információkat, akik nem értenek hozzá, de hasznot próbáltak húzni belőle".    

Karikó Katalin
Karikó Katalin a sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A Nobel-díj bejelentése óta legalább ezer emailt kapott, és ezekre nem volt ideje válaszolni. Egy felvetésre, mi a következő tudományos kutatás, amire fókuszálni fog, Karikó Katain azt válaszolta, erre jelenleg csak azt tudja mondani, amit a BioNTech vezetője szokott, vagyis "majd beszélek, amikor van miről".    

Mint felidézte, tíz évvel ezelőtt egy tudományos konferencián senki sem sejtette, mi lesz az mRNS-kutatások jövője, senki nem mondta, hogy a fertőző betegségek elleni vakcina. "Maga az RNS is új platform, és lehetőséget ad arra, hogy sokféle területen áttörést érjünk el, nemcsak a különböző vírusok és baktériumok elleni vakcinák kifejlesztésében, hanem más területeken is, a mesterséges intelligencia által nyújtott lehetőségeket felhasználva".    

"Fontos, hogy inspiráló kutatói közeg vegyen körül, ez a finanszírozás kérdésénél is előrébb való. Sok kollégával találkoztam, aki hozzám hasonlóan a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból indult, és mindannyian egyetértettek velem abban, milyen sokat jelentett, amit ott kaptunk. De amikor eljöttem Magyarországról, nem voltam ilyen jó, ez egy hosszú folyamat volt. Az ember, ahogy idősebb, egyre többet tud" - jegyezte meg a biokémikus.    

Karikó Katalin azt mondta, nem szeretne beszélni arról, milyen jótékony célokra fordít pénzt a Nobel-díjért kapott összegből. Azt viszont kiemelte, hogy sok mindenkit akar meghívni a decemberi stockholmi díjátadóra, köztük egykori tanárát, Duda Ernőt, akinek 80. születésnapját szerdán este ünneplik Szegeden. "Ötven éve nyílt meg a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, annak idején a Nobel-díjas Szentgyörgyi Albert nyitotta meg, most én fogok beszédet mondani."   

Karikó Katalin Áttörések - Életem és a tudomány című könyvét szintén szerdán mutatta be a Helikon Kiadó. "Ez a könyv egy régóta esedékes köszönet megfogalmazása mindazoknak - minden magyarországi tanáromnak és mentoromnak, valamint a kardiológia, az idegsebészet és az immunológia világhírű szakértőinek -, akiktől sokat tanultam, akik megengedték, hogy mellettük dolgozzak, akikkel együttműködve szereztem tapasztalatokat. Végtelenül hálás vagyok mindazért, amit tőlük kaptam, ez sokat számított a pályámon" - írta Karikó Katalin a könyv előszavában, hangsúlyozva azt is, hogy a tanáraitól tanulta meg az alapokat, amelyekre aztán később építhetett. 

A tanáraimtól tanultam meg, hogyan kell kérdezni, rácsodálkozni valamire, felfedezni valamit, önállóan gondolkodni. A tanáraimtól tanultam meg, hogyan haladjak előre: hogyan használjam fel a megszerzett tudást arra, hogy valami újat alkossak. A tanárok munkája tette lehetővé, hogy a háború utáni kommunista Magyarország egyik alföldi kisvárosában két munkás gyermeke jobban megértse a világot, hogy aztán a maga módján hozzájáruljon ahhoz, hogy a világ megváltozzon

- idézte fel a biokémikus.    

A tudós életrajzát Bill Gates ajánlja, aki az írja: "Karikó Katalin története inspiráló erővel hat. Mindenkinek el kell olvasnia, aki valaha is kételkedett abban, hogy a tudomány, az innováció és az eltökéltség meg tudja változtatni a világot".

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra