Jótékonyan hatnak a vérnyomáscsökkentők a szívbetegekre

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása még azokra a szívbetegekre is jótékony hatást gyakorolhat, akik nem szenvednek magas vérnyomásban.

A kutatásból az derült ki, hogy amikor a magas vérnyomásban nem szenvedő betegek vérnyomásgyógyszert kaptak, a pangásos szívelégtelenség, a stroke, a bármilyen okból bekövetkező halálozás és a kombinált szív-érrendszeri betegségek kockázata csökkent.

"Ha valakinek korábban volt szívrohama vagy más szív-érrendszeri eseménye, és a vérnyomása a normális tartományban van, akkor is ki van téve a későbbi kardiovaszkuláris esemény kockázatának. További előnnyel járhat a magas vérnyomás elleni gyógyszerek alkalmazása az ilyen betegek számára" - nyilatkozta a Journal of the American Medical Association március 2-i számában megjelent tanulmány szerzője, Angela M. Thompson, a New Orleans-i Tulane Orvostudományi Egyetem kutatója. "A jelenlegi terápiás ajánlások akkor javasolnak kezelést, amikor a vérnyomás meghaladja a 140/90 higanymillimétert, kutatásunkból azonban kiderült, hogy még akkor is előnyökkel járnak a gyógyszerek, ha a vérnyomás e szint alatt marad."

A tanulmány háttéradataiból kiderül, hogy a szív-érrendszeri betegségek kockázata 115 higanymilliméter feletti szisztolés vérnyomásnál jelentkezik. Az 55 éven felüli felnőttekben ráadásul a magas vérnyomás a teljes élettartamra vonatkozó kockázata több mint 90 százalék. Az Egyesült Államokban a szív-érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb halálozást. Az agyvérzések 54 százaléka és a szívbetegségek 46 százaléka olyan személyekben fordul elő, akiknek vérnyomása normális.

A kutatás során 25 tanulmány metaelemzését végezték, amelyekben összesen 65 ezer normális vérnyomású ember volt érintett. A résztvevők mindegyike szenvedett korábban szívrohamban vagy más szív-érrendszeri betegségben. A tanulmány önkénteseinek többsége szedett valamilyen vérnyomáscsökkentő gyógyszert, béta blokkolót vagy angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlót. Az eredmények azt mutatták, hogy a vérnyomásgyógyszereket szedők esetében 23 százalékkal kisebb volt a stroke és 29 százalékkal alacsonyabb a pangásos szívelégtelenség kialakulásának kockázata, a szív-érrendszeri események kockázata pedig 15 százalékkal mérséklődött. Ezen kívül a szív-érrendszeri eredetű halálozás kockázata is 17 százalékkal csökkent, a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata pedig 13 százalékkal mérséklődött a gyógyszereket szedők esetében azokhoz képest, akik nem szedtek vérnyomáscsökkentő készítményeket.

Thompson elismerte, nem tudják pontosan, hogyan csökkentik a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek a szív-érrendszeri események kockázatát, mert kutatásuk nem kifejezetten a hatás hátterében álló mechanizmus vizsgálatát célozta.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció