Jön a környezettudatos benzin

A Cambdrige-i Egyetem kutatói olyan mesterséges levelet hoztak létre, amely képes előállítani egy széles körben alkalmazott gázt. A technológiát a jövőben egy olyan fenntartható üzemanyag előállítására használhatják majd, amely a benzin környezettudatos alternatívája lehet.

Mennyire környezetbarát a magyar közlekedés? A válaszért kattintson ide!

A mesterséges leveleket is a napfény táplálja, de hatékonyan működnek felhős, borús napokon is. A szintézisgáz jelenlegi ipari előállításával szemben azonban a mesteséges levél nem bocsát ki semmilyen többlet szén-dioxidot a légkörbe. Jelenleg a szintézisgázt hidrogén és szén-monoxid elegyéből nyerik, előállításához a kiindulási anyagok a barnaszén, a kőszén, a földgáz és a kőolajat kísérő egyéb gázok, kőolajfrakciók lehetnek. A gázt többek között üzemanyagok, gyógyszerek, műanyagtermékek és növényvédők előállításához is használják.

"Sokan nem hallottak még a szintézisgázról, pedig minden nap használjuk azokat a termékeket, amelyeket felhasználásával gyártottak. Fenntartható módon történő előállítása kritikus lépés a globális szénkörforgás lezárásában és fenntartható vegyi- és üzemanyagipar létrehozásában" - mondja Erwin Reisner professzor, aki hét éven át dolgozott ezen cél megvalósításáért.

benzin, üzemagyag, üzemanyag-előállítás, mesterséges levelek, szintézisgáz, fenntarthatóság
Jön a benzin környezettudatos alternatívája. Fotó: iStock

Így működik a mesterséges levél

Az eszközt a fotoszintézis inspirálta, amikor a növények a napfény energiáját felhasználva szervetlen anyagból szerves anyagot hoznak létre. A mesterséges levélen van két fényelnyelő - amely hasonló a növények napfényt elnyelő molekuláihoz - és egy kobaltból készült katalizátor is. Ha vízbe merítik a levelet, az egyik fényelnyelő oxigéntermelésre használja a katalizátort, a másik pedig azért a kémiai reakcióért felel, amely a szén-dioxidot és a vizet szén-monoxidra és hidrogénre redukálja, így pedig szintézisgáz keveréket hoz létre.

A technológia a borús napokon is működőképes, ezért nemcsak az olyan országokban lehet majd alkalmazni, ahol mindig meleg van. Napkeltétől napnyugtáig gyakorlatilag bárhol lehet használni.

Egyébként már korábban is hoztak létre mesterséges leveleket, de azok általában csak hidrogén előállítására voltak képesek. A kutatócsoport most azt tanulmányozza, hogyan állíthatnak elő fenntartható folyékony üzemanyagot a technológia felhasználásával. Ha megtalálják a megfelelő módszer, hamarosan bemutatkozhat a benzin környezetebarát alternatívája is.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció