Jön a járást segítő okosnadrág

A mozgásukban korlátozottak járását segítő "okosnadrágot" mutatott be a Zürichi Alkalmazott Tudományok Egyeteme (ZHAW). A prototípus segítheti például az agyvérzésen átesett és mozgásukban korlátozott pácienseket abban, hogy hétköznapjaikban továbbra is képesek legyenek közlekedni - akár egyedül is.

Forradalmi áttörés jöhet a mozgáskorlátozott páciensek kezelésében. A XoSoft nevű, járást segítő eszközt Eveline Graf és Konrad Stadler vezetésével fejlesztették ki.

járás, járási nehézség, mozgáskorlátozott, mozgásszervi betegség, izombénulás, okosnadrág, tudomány,
Az agyvérzést követő mozgásproblémákra kínál megoldást az új eszköz. Fotó: 123rf

Így működik az eszköz

A "nadrág" legfontosabb alkotórészei a gumikötelek és a tengelykapcsolók. Járáskor az eszköz viselőjének testi ereje és mozgása megfeszíti a gumiköteleket, amelyek így energiát raktároznak. A tengelykapcsolók pedig arról gondoskodnak, hogy ezt az energiát a megfelelő pillanatban leadják a XoSoft viselőjének, ezáltal segítsék a mozgást.

Kortól függetlenül egyre gyakoribb, hogy a beteg ízületi porckopása miatt térdprotézis beültetése jelenti az egyetlen megoldást. Míg korábban ez kizárólag az idős korra volt jellemző, ma már a középkorúakat is érinti ez a probléma. A részleteket itt találja.

A leadás pillanatát egy kontroller határozza meg, amelyet a prototípus viselője egy hátizsákban hord majd. Ez egy szenzorokon keresztül kapja az információkat a mozgásról, majd algoritmusok segítségével értelmezi a járás módját és irányítja a kuplungokat. Ezeket páciensenként egyénileg helyezik el és irányítják. A XoSoft "észreveszi" azt is, ha a páciens izombénulás miatt húzza az egyik lábát, így a végtagot a megfelelő pillanatban megemeli. A prototípus egyelőre még nem piacképes.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső