Jön a gyógyszer, amely hosszabb életet ígér

A kutatók egy olyan gyógyszer-kombinációt hoztak létre, amely meghosszabbíthatja az életet. A szakemberek szerint az új módszer egészségesebbé teheti az emberek öregedési folyamatát.

"Nem akarjuk kicselezni a halált, csak segíteni az embereket, hogy egészségesek és betegségektől mentesek maradjanak utolsó éveikben is" - mondta Londoni Egyetem egészséges öregedést kutató intézetének munkatársa, a kutatás egyik vezetője. A tesztek során csaknem 50 százalékkal hosszabították meg az ecetmuslicák életét a gyógyszer-komninációval.

öregedés, öregedési folyamat, egészséges öregedés, egészséges élet, várható élettartam
Már nemcsak álom, hogy egészségesek legyünk életünk végéig. Fotó: iStock

Így működik a kombináció

A három szer - a hangulatjavító lítium, a rákkezeléseknél alkalmazott trametinib és egy immunszabályozó szer, a rapamycin - különböző sejtfolyamatokat befolyásol. Ez a kombináció jelentős hatással volt az ecetmuslicák élethosszára. Mivel mindhárom gyógyszert alkalmazzák már orvosi kezelések során, tudják róluk, hogy biztonságosak. Kombinációjuk azonban segíthet lelassítani az öregedés folyamatát - mondta Jorge Castillo-Quan, a kutatás másik vezetője.

Lassabban öregszünk, ha ezekről lemondunk - kattintson ide!

A kutatók szerint ez a felfedezés újabb bizonyítéka annak, hogy az úgynevezett polipilula - vagyis többfajta alacsony dózisú szer kombinációja - a jövőben segíthet megelőzni a korhoz köthető betegségeket. A szakemberek a három gyógyszerből külön-külön és kombinálva is adtak muslicáknak. Minden egyes szer önállóan átlagosan 11 százalékkal, két szer párosítása pedig 30 százalékkal növelte meg az állatok élettartamát. Ha viszont mind a három szert kombinálták, a muslicák 48 százalékkal tovább éltek, mint azok, amelyek nem kaptak kezelést.

A tudósok további vizsgálatokat terveznek, hogy pontosan megfejtsék, hogyan hatnak a gyógyszerek a kombinációban. A jövőben várhatóan egereken is megvizsgálják a hatást, mielőtt klinikai vizsgálatokba kezdenének.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső