Itt a végleges megoldás migréneseknek!

Egy új kutatás szerint a migrén által érintett agyterületeken végzett apró műtéti beavatkozás képes a panaszok hosszú távú csökkentésére, és szerencsés esetben akár teljes gyógyulást is eredményezhet.

Amerikai kutatók 79 műtéten átesett migrénes beteget követtek legalább 5 éven át. A 79 beteg közül tízet kellett újraműteni, őket a végső analízisből kivették. A fennmaradó 69 beteg 88 százaléka, azaz 61 beteg számolt be a műtét után hosszú távú javulásról. Közülük 20 beteg (29 százalék) teljesen tünetmentessé vált, 41 beteg (59 százalék) szignifikáns javulást, 8 beteg (11 százalék) kisfokú javulást tapasztalt.

A vizsgálatról Dr. Bahman Guyuron számolt be az Amerikai Plasztikai Sebészeti Társaság ezévi konferenciáján Seattle-ben. "A migrén súlyos egészségkárosodással járó betegség, a műtét lehetősége azonban új reményt adhat az érintetteknek" - mondja Dr. Guyuron, aki a neves Clevelandi Egyetem Case Orvosi Centrumában a plasztikai sebészet osztályvezetője.

A szakember bő 10 évvel ezelőtt figyelt fel arra, hogy azok a migrénes betegek, akik homlok ránctalanítást vettek igénybe a plasztikai sebészeten, nemcsak megfiatalított arcuknak, de migrénes tüneteik megszűnésének is örülhettek a műtét után. Ez a megfigyelés ihlette azt a 10 éves kutatást, aminek során megalkották a migrén különböző fajtáit specifikusan célzó műtéti technikákat.

A homloktájról kiinduló migrén esetén eltávolítják a szemöldök ráncolását végző izomcsoportot, amik bizonyos idegek krónikus nyomása révén azok gyulladását és fejfájást okoznak. A halántéki migrén kezelése a háromosztatú ideg (nervus trigeminalis) egy kis ágának kimetszéséből áll. A tarkótájról kiinduló fajtánál is ideget nyomó izmokat metszenek ki. A szemek mögötti nagyfokú fájdalomnál - melyet általában időjárás-változás provokál - a műtét az orrsövényt célozza.

Mivel egy betegnél a migrénnek átlagosan 2-3 kiindulópontja van, általában több műtétre van szükség a gyógyuláshoz. Dr. Guyuron több mint 450 betegen mintegy 1000 beavatkozást végzett már el. Szerinte eredményei bizonyító erejűek arra nézve, hogy a műtét hosszútávon képes a migrénes rohamokat ritkábbá, rövidebbé, és kevésbé súlyossá tenni, illetve egyes esetekben akár teljes gyógyulást is elérni. A migrén több, mint 30 millió embert érint Amerikában.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: