iPhone - új diagnosztikai eszköz az orvosok kezében?

A Pittsburg Orvosi Egyetem (Kansas) munkatársai arra keresték a választ, hogy lehetséges-e helyes diagnózist adni mobiltelefonra küldött felvételek alapján.

Ma már az orvosok is alkalmazzák a digitális rendszerek és a mobil eszközök legújabb vívmányait. A szemészorvosok rutinszerűen használják az interneten küldött felvételeket diagnózis felállítására, és kezelési döntések meghozására. Általában ezeket a felvételeket számítógép-terminálon, hagyományos képernyőn tekintik meg, de újabban szóba jön a mobil-kijelzők használata is.

A kutatók cukorbetegségben tapasztalt ideghártya-elfajulás három szempontját vették figyelembe, amikor összehasonlították a hagyományos, illetve a mobiltelefonos kijelző felbontását 55 betegen (összesen 110 szemen).

Kiértékelve a betegek hosszú távú kórtörténetét, Dr. Michael J. Pokabla mintegy 85 százalékos egyezőséget talált az iPhone és a hagyományos képernyőn kiértékeltek között. A hibahatár statisztikailag nem volt szignifikáns, ez alapján kijelenthető, hogy szemészetben a telefonos kijelző hasonlóan eredményes eszköz, mint a hagyományos képernyő. Ez azért is lehet fontos, mert sürgősségi beavatkozások alkalmával gyakran nem áll a rendelkezésre szemész, így a videokonferencia a személyes konzultáció lehetséges alternatívájává válhat.

A munkacsoport eredményeit az Amerikai Szemészeti Akadémia és a Közép-Kelet-Afrikai Szemészeti Kollégium 2010. október 16-19. között közös találkozón mutatta be Chicagóban.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső