Igyunk egy kávét? Megmondja a mobil!

A koffeintartalmú italok, mint a kávé vagy a kóla, segíthetnek a fáradtság leküzdésében, de túlzásba vitt használatuknak természetesen lehetnek hátulütői is. Azért, hogy a megfelelő időben és a megfelelő mennyiséget fogyasszuk belőle, egy új lehetőséggel álltak elő a gyártók: egy okostelefonos alkalmazástól kérhetünk segítséget.

Egy csésze kávé hatását szinte azonnal érezhetjük: élénkebbek és mentálisan is frissebbek leszünk. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a koffein még órák múlva is hathat ránk, és alvásproblémákat okozhat. "Sokan nem értik, hogyan emelkedik a véráramban a koffein szintje, hogyan megy fel, majd hogyan esik újra le" - mondta Frank Ritter, a Caffeine Zone (Koffein Zóna) alkalmazás tervezője. A szoftver ezért az elfogyasztott koffein mennyisége alapján egy grafikont készít, amelyből tájékozódhatunk, hogy az ital mennyi ideig lesz hatással a szervezetünkre.

A megfelelő egyensúly főként bizonyos munkaterületeken fontos. Hajón vagy tengeralattjárókon dolgozóknak például eleve eltérhet az alvási ritmusuk a normálistól, ezért fokozottabban figyelniük kell arra, hogy mikor isznak meg egy csésze erős feketét. Ha fáradtak és kávéznak, lehet, hogy később nem tudnak aludni, ami miatt másnap még több kávét isznak majd.

Ha például elfogyasztunk egy kávét - ami átlagosan 200-400 milligramm koffeint tartalmaz - akkor az a véráramba kerülve eléri,hogy a mentális éberségünk optimális szintű legyen. Az alváskutatók szerint azonban 100 milligramm az a határ, ami alvási problémákat okoz, vagyis elalvás előtt bizonyos idővel már nem tanácsos koffeintartalmú italt fogyasztani. A túl sok koffein ráadásul azonnali hányingert és idegességet is okozhat. Az új alkalmazás azonban segíthet, hiszen pontosan tudni fogjuk, hogy mikor és mennyi kávét vagy kólát ihatunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció