Így születhetett gyereke egy rákos nőnek

Gyermeke született egy rákbeteg nőnek egy éretlen petesejtből, amelyet laboratóriumban érleltek, lefagyasztottak, majd öt évvel később felolvasztottak és megtermékenyítettek - közölték a Párizs melletti Antoine Béclere Egyetem Kórházának szakemberei. Ez volt az első eset, hogy egy daganatos betegnek ilyen módon születhetett gyereke.

A 34 éves francia nőt öt évvel korábban kemoterápiával kezelték emlődaganat miatt. "Találkoztam a 29 éves beteggel azután, hogy diagnosztizálták nála a daganatot és tanácsokat adtam neki a megtermékenyítés lehetőségeiről. Javasoltam neki a petesejtfagyasztást in vitro peteérlelés (IVM) után, valamint petefészekszövet lefagyasztását. A beteg a másodikat elutasította, mivel az túlságosan megterhelő lett volna néhány nappal a rák diagnózisa után" - idézte fel Michael Grynberg professzor.

A mellrák legfontosabb tünetéről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

A nő petefészkeiben található éretlen petesejtek érését nem lehetett hormonkezeléssel serkenteni, mert az túl sok időbe telt volna, és súlyosabbá tehette volna betegségét. A legjobb opciónak így az IVM, majd a már érett petesejtek lefagyasztása bizonyult Tehát a daganatos betegség kezelése előtt az orvosok hét éretlen petesejtet vettek petefészkeiből és az in vitro peteérlelés (IVM) módszerével laboratóriumban lombikban érlelték őket. Az érett petesejteket azután nagyon gyorsan, folyékony nitrogénnel lefagyasztották, hogy csökkentsék a jégkristályok formálódásának és a sejt károsodásának esélyét.

baba, újszülött, gyermek, gyermekvállalás, termékenység, lombikprogram, rákos beteg, mellrák, daganat, kemoterápia, meddőség
baba, újszülött, gyermek, gyermekvállalás, termékenység, lombikprogram, rákos beteg, mellrák, daganat, kemoterápia, meddőség

Egészséges fiút szült

Öt évvel később a nő felépült a betegségből, de a kemoterápia miatt meddővé vált. A lefagyasztást hat petesejt élte túl. Ezeket intracitoplazmatikus spermiuminjektálással (ICSI) termékenyítették meg - ez a lombikbébi kezelés egyik altípusa. Öt petesejt sikeresen megtermékenyült, egy embriót be is ültettek a nő méhébe. Kilenc hónappal később, 2019 júliusában egészséges fiúnak adott életet. "Nagyon örültünk annak, hogy a páciens mindenféle nehézség nélkül terhes lett és kilenc hónappal később egészséges gyermeknek adott életet" - mondta a professzor.

"A termékenység megőrzését mindig szem előtt kell tartani a fiatal rákbetegek kezelésekor. Tudatában voltunk annak, hogy a laboratóriumban érlelt petesejtek rosszabb minőségűek, mint amikor a peteérési folyamatot hormonkezeléssel serkentjük. Sikerünk azonban azt mutatja, hogy ez a technika életképes opció lehet a női termékenység megőrzése érdekében" - emelte ki a szakember.

Eddig még soha nem sikerült ily módon daganatos beteget megtermékenyíteni. Születtek már gyermekek in vitro peteérleléssel, de azokban az esetekben nem fagyasztották le az érett petesejteket, hanem azonnal visszaültették a páciensbe.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció