Igézően kék szemet okoz egy különös betegség

A Waardenburg-szindróma bármely nemnél és életkorban előfordulhat. Négy típusa van a tünetek súlyosságától függően. De mi ez a betegség, és mit tudunk belőle tanulni?

Egy ritka genetikai mutáció csodálatos kék szemekkel ajándékozta meg az indonéziai Buton szigetén élő törzs tagjait – minderről néhány éve értesülhetett a világ az indonéz geológus és hobbifotós Korchnoi Pasaribunak köszönhetően. A kék szemű fiatalokról szóló fotók bejárták a világot, ám a jelenség egészségügyi hátteréről – például, hogy az állapot siketséget és krónikus székrekedést is okozhat – talán kevesebbet hallhattunk. Az alábbiakban körüljárjuk, hogy mi ez a betegség, hogyan érinti az indonéz törzset, és mit tudnak belőle tanulni a biológusok.

Waardenburg-szindróma
A Waardenburg-szindróma bármely rassznál, nemnél és életkorban előfordulhat. Fotó: geo.rock888 / Instagram

Az indonéz törzs tagjai a Waardenburg-szindrómának nevezett ritka genetikai betegségben szenvednek, ami befolyásolja az ember szemének színét, az arc formáját, továbbá látás- és halláskárosodást is okozhat. Ez egy nagyon ritka genetikai állapot, 42 ezer emberből körülbelül 1-et érint – írja a Rare Diseases orvosi szakportál. Egyben a veleszületett süketség eseteinek 1-3 százalékát okozza. Örökölhető, de az állapot spontán is kialakulhat egy génmutáció révén. Leggyakoribb tünetei az eltérő szemszín, az egyik vagy mindkét szem belső sarkának rendellenessége (canthi), a széles orrhíd, az orrlyuk hiányos fejlődése, ősz haj 30 éves kor előtt, illetve gyakran fehér bőrpigmentáció és fehér csík a hajban, közel a homlokhoz.

A betegségnek négy típusa van a tünetek súlyosságától függően. Az első, legenyhébb típusnál nincs látás- vagy halláskárosodás, csak kék szemek és heterokrómia – ilyen figyelhető meg az indonéz törzsnél. A tudósítások szerint ugyanis a szigetlakók az 1-es és a 2-es típusba tartoznak: a rendellenesség nem okoz károsodást az érzékelésükben, inkább tengerkék szempárokban és az arc jegyeinek bizonyos eltéréseiben mutatkozik meg. Sokuknál heterokromiát, azaz eltérő szemszíneket okoz (általában a barna és a kék együttállásával jár a különleges állapot).

Waardenburg-szindróma, heterokrómia
A szindróma gyakran okoz heterokrómiát, azaz eltérő szemszíneket. Fotó: Fotó: geo.rock888 / Instagram

A betegség 2-es típusa széles orrhíddal, fehér bőrpigmentációval, a 3-as canthival és enyhe hallás- és látáskárosodással jár. A legsúlyosabb, 4-es állapotban a belső fül zavara siketséget, illetve a vastagbelet érintő Hirschsprung-betegség krónikus székrekedést okoz. Ilyenkor előfordulhatnak rendellenességek a kezekben is, például az összeolvadt ujjak és karok.

A tünetek súlyossága attól függ, hogy melyik gén vagy gének mutálódnak. Például az 1-es típust a 2q35 kromoszómasávban lévő PAX 3 gén mutációja váltja ki. A szindrómáért felelős bármely gén mutációja befolyásolja a melanocitákat. Ezek egyfajta bőrsejtek, amik hatással vannak a haj, a bőr és a szem színére, és a belső fül működésében is részt vesznek. A szindróma nem befolyásolja a várható élettartamot, a tünetek bármely nemnél és életkornál előfordulhatnak.

Egyelőre nincs tényleges gyógymód a betegségre, viszont a tünetek többsége – a súlyosabb állapot kivételével – nem igényel orvosi kezelést. Tudósok szerint a különleges állapot tanulmányozásával jobban megérthetik a genetikai mutációk szerepét a bőr- és szembetegségek kialakulásában.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: