Mi a szemmutáció?

A heterokrómia egy igen ritka, de rendkívül látványos szemmutáció, amely mind embereknél, mind állatoknál előfordulhat.

Biztosan láttunk már olyan kutyát vagy macskát, amelynek a két szeme eltérő színű volt - ezt a jelenséget nevezzük teljes heterokrómiának, ami sokkal gyakrabban fordul elő az állatvilágban, mint az embereknél. A heterokrómia tehát egy olyan szemmutáció, melynek következtében az egyik szem színe eltér a másikétól.

A szem nemcsak a lélek tükre, hanem az egészségé is, és aki ért hozzá, sokféle betegséget korán el tud csípni azzal, ha alaposan megfigyeli önmagát. Ennél is jobb, ha az ember rendszeresen ellátogat a szemészorvoshoz. Cikkünkben megmutatjuk, mi az a 13 dolog, amit a szemünk elárulhat az egészségünkről - kattintson ide !

Teljes vagy részleges

Az írisz színe a melanin nevű pigment mennyiségétől függ. A melanin teszi szemünket kékké, zölddé vagy éppen barnává. A kevesebb melanin világosabb, míg a több melanin sötétebb szemszínt eredményez. Előfordulhat azonban, hogy a szemünkben lévő pigmentek mennyisége valamilyen okból kifolyólag megváltozik, és kialakul a heterokrómia - ami lehet teljes vagy részleges.

Heterokrómia esetén az egyik szem színe eltér a másikétól
Heterokrómia esetén az egyik szem színe eltér a másikétól. Fotó: iStock

Teljes heterokrómiáról akkor beszélünk, mikor az egyik írisz színe különbözik a másik szem színétől, míg részleges heterokrómia esetén az egyik szem írisze részlegesen elszíneződik.

Mitől alakulhat ki?

Létezik öröklött és szerzett heterokrómia is, magyarán míg vannak, akik együtt születnek ezzel a különleges tulajdonsággal, addig másoknál felnőtt korban, hirtelen alakul ki. Mivel a szerzett heterokrómiát valamilyen betegség is okozhatja, ezért ha azt vesszük észre, hogy szemünk színe megváltozott, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A szerzett heterokrómia mögött álló leggyakoribb okok:

  • szemet ért trauma: például valamilyen ütés vagy sérülés.
  • glaukóma: magyar nevén zöld hályog, mely a látóideg megbetegedését jelenti. A betegség akár látásvesztéshez is vezethet, ezért mindenképpen fontos idejében felismerni és kezelni.
  • bizonyos gyógyszerek, például a glaukóma elleni szerek is okozhatnak változást a szem színében.
  • a szem daganatos megbetegedése: ritkán, de a melanoma érintheti akár a szemet is. A szemet érintő melanoma egyik jele az íriszen megjelenő sötét folt, a homályos látás vagy a hirtelen látásvesztés.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Estétől csökken a felhőzet. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra