Hüvelykujjsérülés sms-ezés miatt

Ma már nincs tinédzser mobiltelefon nélkül. A fiatalok órákon át képesek sms-ezni, láthatóan minden egészségügyi következmény nélkül. Nem úgy a felnőttek! Szakértők szerint az sms-írás akár a hüvelykujj túlerőltetésből fakadó sérülését is okozhatja náluk.

A problémát azok a kézi eszközök okozzák, melyeknél a gépeléshez, illetve a gombok kezeléséhez - a számítógép billentyűzetével ellentétben - csak a hüvelykujjat tudjuk használni. A kis mobiltelefonokon általában túl szűk a hely, és a hüvelykujjunkat sem éppen erre a feladatra tervezték. Az izmok tapadását szolgáló inak gyulladását - ún. tendonitist - okozhat a hüvelykujjunk túlerőltetése, magyarázta Kristen Crowe a Royal Oaki Beaumont Kórház kézterapeutája. A fiataloknak, úgy tűnik, nem jelent gondot ugyanazokat a mozdulatokat hosszú időn keresztül ismételgetni. A problémák 40-50 éves kor körül kezdődnek.

"Mivel ezeken az eszközökön rendkívül szűk a hely, és a hüvelykujj a kéz legügyetlenebb része, a sérülés esélye megsokszorozódik" - mondta el Margot Miller, az Amerikai Fizikoterapeuták Társaságának Foglalkozás-egészségügyre Specializálódott Csoportjának elnöke. Az ilyen eszközök használata már rég nem korlátozódik napi nyolc órára és a munkahelyre, folytatta. Egyre többen használják a barátokkal és családdal való kapcsolattartásra munkanapokon és hétvégén egyaránt, sőt van olyan is, aki a munkahelyét éri el rajtuk keresztül, ha épp nem tartózkodik benn.

Egy-egy ilyen sérülés tünetei a hüvelykujj és az ujjízületek zsibbadása és fájdalma. Még szerencse, hogy létezik kezelés, mivel a legtöbben nem hajlandók megválni készülékeiktől még rövid időre sem. Először is mindképp érdemes azért egy - legalább - rövid szünetet tartani, legalább amíg a fájdalom elmúlik, javasolja Crowe. Nem érdemes tovább dolgozni, és arra várni, hogy majd magától megoldódik. Megelőzésként használjuk minél többet a számítógépet például a levelezésre. Ha csak lehetséges, korlátozzuk sms válaszainkat igenre és nemre, a kisregényeket hagyjuk későbbre, tanácsolja ifj. Dr. Charles Leinberry, a Thomas Jefferson Egyetemi Kórház Rothman Intézetének kéz és csukló specialistája. Ügyelni kell a munkakörnyezet ergonómiájára is. Az íngyulladás és a karpális alagút szindróma is gyakran a helytelen testtartásból adódik. Jót tehetnek a jegelés és a fájdalom elmúltával az erősítő gyakorlatok is. A legsúlyosabb esetkben még a kortizonra is lehet számítani, bár, mint Leinberry megjegyezte, a legtöbb ember sosem tapasztal ilyen jellegű problémát.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső