Hőterápiával megelőzhető a nyelőcsőrák

A kutatók szerint rádiófrekvenciás ablációval eredményesen kezelhető a nyelőcső rákmegelőző állapotának tekintett Barrett-nyelőcső.

A betegségben a gyomorsav visszafolyása miatt a nyelőcsőt bélelő hámsejtek helyére a bélben találhatóhoz hasonlók képződnek, egyes esetekben a nyelőcső laphámsejtes rákja alakulhat ki.

Dr. Nicholas Shaheen, a Chapel Hillen található Észak-Karolina Egyetem Nyelőcső- és Nyelési Betegségek Központjának igazgatója munkatársaival 127 beteget vontak be vizsgálatukba, akik véletlenszerűen kerültek a rádiófrekvenciás ablációval (az abnormális sejtek hő segítségével történő eltávolítása), illetve annak placebó-változatával kezelt csoportokba. A kismértékű diszpláziában szenvedő betegek 90,5 százaléka volt egy év elteltével egészséges, szemben a kontrollcsoport 22,7 százalékával. Nagyfokú diszplázia esetén ez az arány 81, illetve 19 százalék volt.

A radiofrekvenciás ablációval kezelt pácienseknél 77,4 százalékban sikerült kiirtani az abnormális sejteket, míg a kontrollcsoportban ez csak 2,3 százalék volt. A betegek 3,6, illetve 16,3 százalékánál romlott a betegség, laphámsejtes rák 1,2 illetve 9,3 százalékban alakult ki.

"Az eredmények azt mutatják, hogy lényeges különbség van a rádiófrekvenciás ablációval történő kezelés és a placebó között. Ez nagyon fontos felfedezés" - mondta el Dr. Shaheen egy sajtóközleményben. A tanulmány a New England Journal of Medicine folyóirat május 28-i számában jelent meg, a vizsgálatot a rádiófrekvenciás ablációs berendezés gyártója támogatta.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció