Hormonok a nők fejfájása mögött

A Massachusettsi Közkórház kutatói szerint a nők aurával járó súlyos migrénes rohamai mögött is hormonok állhatnak. Állatkísérleteikből kiderül, hogy az ilyen típusú migrénnel összefüggő depresszió elterjedéséért két gén tehető felelőssé.

Más migréntípusokhoz hasonlóan a familiális (öröklődő) hemiplégiás migrén is gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. A legtöbb esetben a CACNA1A gén mutációi okolhatók a betegség kialakulásáért. Nem lehetett tudni azonban, hogy ezek a mutációk a fejfájáshoz kapcsolódó depresszió elterjedéséért is felelősek-e. A kutatók megállapították, hogy azokban az egerekben, melyek egy, vagy két különböző - a familiális hemiplégiás migrénre jellemző - CACNA1A mutációt is hordoztak, nagyobb volt a hajlam a depresszió kialakulására. A súlyosabb migrénformát okozó mutáció valószínűbbé tette a depressziót.

A nőstény egerekre jellemzőbb volt a depresszió terjedése, mint a hímeknél, ám a jelenség a petefészkek eltávolításával és részleges ösztrogénpótlással megszűnt. A kutatók szerint tehát a genetika és a hormonok együttesen járulnak hozzá az aurával járó migrénrohamok kialakulásához. Az eredményeket a Journal of Clinical Investigation legfrissebb számában tették közzé.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: