Honnan kapják a nevüket a vírusok?

A névadás sosem egyszerű folyamat, főleg akkor nem, ha egy veszélyes kórokozóról van szó. SARS-CoV-2, H1N1, HIV, Ebola - honnan kapták a nevüket a világ legismertebb vírusai? Cikkünkben ennek jártunk utána.

Mint azt már sokan észrevehették, szinte minden, "nagy karriert befutott" vírusnak több neve van: egy hivatalos, illetve néhány olyan, ami könnyen megjegyezhető, figyelemfelkeltő, árulkodó, ezeket a köznyelv ragasztja rá jóval a hivatalos név megszületése előtt. A hivatalos verzióról egyébként a BBC Future szerint az International Committee on Taxonomy of Viruses dönt azon információk alapján, amelyeket az adott kórokozóval foglalkozó kutatóktól kapnak. Ilyen információk lehetnek például a vírus méretére, alakjára, kémiai struktúrájára, terjedési módjára vonatkozó adatok. De nézzük, honnan kapták a nevüket az utóbbi évek legismertebb vírusai!

SARS-CoV-2

Miért fordítják hasra a koronavírusos betegeket? Részletek itt .

A jelenleg is pusztító új típusú koronavírus vagy vuhani vírus hivatalos neve SARS-CoV-2 (angolul Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2, magyarul súlyos akut légzőszervi szindróma koronavírus 2). A névvel arra kívántak utalni, hogy az új koronavírus genetikai rokonságban áll a 2003-as járványt kirobbantó SARS-CoV-vírussal, ám mégis más, ezért 2-essel jelölték. Érdekesség, de hiába a kapcsolat, a WHO például inkább kerüli a SARS elnevezést, és csak CoV-2-ként hivatkozik az új koronavírusra. Attól tartanak ugyanis, hogy ellenkező esetben pánikot váltanának ki azokon a területeken, ahol a SARS pusztított, ráadásul sokan tévesen hihetik, hogy a vírus SARS betegséget okoz.

Az új koronavírus-fertőzés tünetei és kezelése - összefoglaló cikkünkből minden fontos információt megtudhat.

Az új koronavírus hivatalos neve SARS-CoV-2.
Az új koronavírus hivatalos neve SARS-CoV-2. Fotó: Getty Images

H1N1

Az újinfluenzavírus-törzs, a H1N1 (mivel sertésekből eredt, sokáig sertésinfluenzának nevezték) 2009 tavaszán jelent meg Mexikóban, és néhány hónap alatt a Föld minden részére eljutott. Mint az új koronavírus esetében, itt is bonyolultabb a kórokozó hivatalos neve, ami nem más, mint az A/California/04/2009(H1N1), magyarul A/Kalifornia/04/2009(H1N1). Az elnevezés követi a WHO 1980-ban lefektetett irányelveit, melyek szerint a következő szempontok alapján kell nevet adni egy adott vírusnak: milyen típusú gazdatestet fertőz meg, honnan származik, milyen törzsbe tartozik, mi az izolálásának az éve, és mi a felszíni fehérjéinek a típusa. A H1N1 hivatalos nevének "fordítása" tehát így hangzik: az A típusú influenzavírus egyik altípusa, először Kaliforniában izolálták, ez a negyedik törzs a H1N1 altípuson belül, 2009-ben tűnt fel, a "H" a haemagglutinin proteinre, az "N" pedig a neuraminidáz proteinre utal.

Milyen tünetei vannak a H1N1 vírusfertőzésnek, és hogyan lehet kezelni a betegséget? Ide kattintva megtudhatja.

HIV

A HIV (angolul Human Immunodeficiency Virus, magyarul humán immunhiányos vírus) által okozott betegség neve AIDS (angolul Acquired Immunodeficiency Syndrome, magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes). Az AIDS-et 1981-ben figyelték meg először, amikor észrevették, hogy az egyébként nagyon ritka Pneumocystis carinii egysejtű által okozott tüdőgyulladás és a Kaposi-szarkóma egyre gyakoribbá vált a homoszexuális férfiak körében. Akkoriban még úgy gondolták, csak a meleg férfiakat érinti, így tévesen Gay-Related Immunodeficiency Disease (GRID) néven hivatkoztak rá, vagy úgy, hogy gay plague, ami magyarul kb. annyit jelent, hogy: a homoszexuálisokat érintő pestis.

Az AIDS tünetei és kezelése - orvos szerzőnk anyagát itt olvashatja el .

Ebola-vírus

Nem volt még neve az Ebolának , amikor először feltűnt 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ez 2014-ben változott meg, ekkor ütötte fel újra a fejét Nyugat-Afrikában. A CDC (járványügyi központ) kutatói először arról a kisvárosról szerették volna elnevezni, ahol megjelent, de végül elálltak ettől a tervüktől, úgy gondolták, ezzel örökre megbélyegeznék a települést és annak lakóit. A kisvároshoz közeli egyik folyó, a Kongó is szóba jött, ám az már szerepelt a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírus nevében. Végül a Kongói Demokratikus Köztársaság területén található Ebola folyó völgye után nevezték el. Számtalan olyan vírus van egyébként, amelynek neve a származási helyének "állít emléket", ilyen például a Nyugat-Nílus vírus, a Nyugat-nílusi láz kórokozója, vagy a Marburg marburg-vírus, amely vérzéses lázat idézett elő.

Ezért ne dobd el a szájmaszkod! - az nlc.hu cikkéből megtudhatja, hogyan kell szakszerűen kidobni a szájmaszkot.

Forrás: rd.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti felében-harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatarok is kialakulhatnak. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra