Hogyan védi a fül a hallást?

Szükség esetén természetes füldugóként is szolgál a fülünk hallásunk védelme érdekében, írják a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem kutatói a PloS Biology januári számában.

Paul Fuchs, az Orvosbiológiai Intézet Érzékelésbiológia Központjának társigazgatója szerint kutatásuk akár olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez is vezethet a jövőben, melyek védik a fület a vadászatok, lövészetek, gyárak és a katonai szolgálat veszélyes zajaitól. Egyelőre azonban még a munka elején tartanak, a sejtszintű és a molekuláris folyamatok részletei ismeretlenek.

Szöveti szinten a fül képes az egyik frekvenciaköteget gátolni, míg egy másikat nem befolyásol, magyarázta Fuchs. Ha például az ember egy zajos gyárban tartózkodik, hasznos, ha a fülben lévő csiga magas frekvenciákra érzékeny területét időszakosan kikapcsoljuk. A kutatók kimutatták, hogy ez a mechanizmus megóvja a fület a túl erős hanghatások okozta maradandó károsodástól. A jelenség segíti a tisztább hallást zajos környezetben is, mivel lehetővé teszi a hangok megkülönböztetését, mondta el ifj. John J. Guinan, harvardi fülész és gégész professzor.

A mostani vizsgálathoz Fuchs és amerikai, valamint argentin kollégái genetikailag módosítottak egereket, hogy az állatok jobban el tudják nyomni azokat a bizonyos frekvenciákat. A módosított egerek jobban kiállták a már maradandó halláskárosodást okozó 100 decibel erősségű sípszót. 100 decibel nagyjából egy hangos rock-koncert vagy egy láncfűrész zajával egyenértékű. Ezek az állatok kevésbé voltak érzékenyek a traumát jelentő hanghatásra, ám azért még mindig veszítettek hallásukból. Guinan szerint a megfigyelés jelentősége például abban áll, hogy így megjósolható, ki az, akinek vigyáznia kell a túl erős hangokkal, és ki az, aki ellenállóbb.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: