Hogyan működnek a vírusellenes szerek?

A vírusellenes szerek a vírusok fertőzéshez használt protoncsatornáihoz való kapcsolódással gátolják meg a kórokozók szaporodását és terjedését - derült ki az Iowa Állami Egyetem kutatóinak nemrég közzétett tanulmányából.

Dr. Mei Hong, az Egyetem kémiaprofesszora és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma Ames Laboratóriumának kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények egybevágnak a korábbi kutatásokkal és segíthetnek az influenzavírusok, köztük a világjárványt okozó H1N1 elleni új gyógyszerek kifejlesztésében.

Hong és munkatársai felfedezték, hogy ha a vírusellenes hatású amantadin elegendő mennyiségben van jelen ahhoz, hogy minden protoncsatornára jusson egy gyógyszermolekula, a csatornák belsejéhez kötődik, azonban nagy feleslegben egy másik, külső kötőhelyhez is kapcsolódik.

"Az a felfedezés, hogy az elsődleges kötőhely a csatorna belsejében található, lehetővé teszi olyan gyógyszerek kifejlesztését, amelyek specifikusan ehhez a helyhez kapcsolódnak" - mondta el Hong.

Vírusfertőzés esetén a kórokozók az egészséges sejtbe kerülve egy fehérje segítségével aktiválják M2 nevű protoncsatornájukat, ennek hatására a protonok a vírusba áramlanak, a vírus genetikai anyaga pedig kiszabadul a sejtbe. A vírus a sejt erőforrásait használja fel szaporodásához és terjedéséhez. Amikor az amantadin az M2 csatornákhoz kötődve gátolja azok működését, a vírus nem lesz képes szaporodni és terjedni. A gyógyszer nem tölti ki teljesen a csatornát, az új gyógyszerek azonban kiküszöbölhetik ezt, továbbá a gyógyszerrezisztencia kialakulását is.

A tanulmány a Nature folyóirat február 4-i számában olvasható.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: