HIV-pozitívak is lehetnek donorok

"Itt egy betegség, amely egykor egyenlő volt egy halálos ítélettel, ma pedig olyannyira kordában lehet tartani, hogy a fertőzött embereknek lehetőségük van megmenteni valaki más életét" - mondta Dorry Segev, aki a közelmúltban ültette át egy HIV-pozitív veséjét egy szintén fertőzött páciensbe.

Először ültettek át HIV-pozitív élődonortól származó vesét egy szintén fertőzött emberbe. A transzplantációt az amerikai Johns Hopkins Egyetem orvostudományi karának szakemberei végezték el.

Fertőzöttek is menthetnek életeket

Úgy tűnik, újabb férfi küzdötte le a HIV-et. A "düsseldorfi beteg" négy hónappal ezelőtt őssejt-transzplantáción esett át, és a vírus egyelőre nem tért vissza. A részletekért kattintson ide!

A szervdonor az Atlantában élő 35 éves Nina Martinez volt, aki azért vállalkozott a beavatkozásra, hogy leszámoljon a stigmával, amely még ma is gyakran övezi a HIV-fertőzöttséget. A baltimore-i intézmény tájékoztatása szerint Martinez és a - neve elhallgatását kérő - befogadó is jól van.A transzplantációt végző professzor, Dorry Segev szerint a beavatkozás a HIV sikeres kordában tartását bizonyítja, hiszen napjainkban már a fertőzöttek is menthetnek életeket.

Nincs több kárba veszett szerv

Az orvosok csupán az elmúlt néhány évben - a Dél-afrikai Köztársaságban végzett úttörő beavatkozások nyomán - kezdték átültetni elhunyt HIV-pozitív páciensek szerveit szintén fertőzött emberekbe. Ezzel tehát olyan donorszerveket is hasznosítottak, amelyek korábban kárba vesztek. 2016 óta 116 ilyen típusú vese- és májátültetést hajtottak végre az Egyesült Államokban egy tanulmány keretében.

HIV, HIV-fertőzés, HIV-fertőzött, vírus, betegség, szervdonor, veseátültetés
Ma már a HIV-pozitív emberek is menthetnek életeket. Fotó: 123rf

Az ilyen típusú transzplantációkkal kapcsolatban a leggyakrabban az a kérdés merül fel, hogy jár-e bármilyen kockázattal, ha a szervdonor a HIV-vírus másik törzsével fertőzött, mint a befogadó személy. A szakemberek eddig még semmilyen problémával nem találkoztak ezen a téren - ismertette David Klassen, a szervátültetéseket koordináló nonprofit szervezet munkatársa.

Az adományozónak sem kockázatosabb

A HIV-pozitív páciensek veseadományozásával kapcsolatban eddig az adott okot az aggodalomra, hogy a megmaradó veséjük esetleg károsodik a vírustól vagy a kezelésére használt régebbi gyógyszerektől. A mostani transzplantációt végző professzor szerint azonban a HIV-fertőzés kezelésére használt legújabb gyógyszerek már sokkal biztonságosabbak és hatékonyabbak korábbi társaiknál.

Dorry Segev és kollégái nemrég 40 ezer HIV-pozitív személy veséjének egészségét vizsgálták. Azt látták, hogy a gyógyszeres kezelésben részesülő fertőzöttekre nézve ugyanakkora a kockázata egy élődonoros veseátültetések, mint egy nem HIV-fertőzött donor esetében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán délnyugaton lehet időnként több a felhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk, a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap ugyanakkor érkezik az újabb front az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra