Harmincéves embriókból születtek ikrek

Egy névtelen házaspár révén kerültek az amerikai Nemzeti Embrióadományozási Központba azok a három évtizedes embriók, amelyekből nemrégiben egészséges ikerpár született.

Igazi orvosi csodának számítanak az október 31-én született ikrek, Lydia és Timothy Ridgeway. A Nemzeti Embrióadományozási Központ (NEDC) közlése szerint ugyanis jelenleg ők lehetnek a “rekorderek”, akik a leghosszabb ideig lefagyasztva tárolt embriókból születettek – írta a CNN Online. Korábban Molly Gibson volt hasonló helyzetben: a kislány 2020-ban született egy 27 éve lefagyasztott embrióból.

ikerpár, embrió
Egy fiú és egy lány született a 30 évig tárolt embriókból. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

Az ikreket nevelő házaspár hihetetlennek tartja, ami velük történt. Philip Ridgeway úgy fogalmazott: észbontó, hogy 5 éves volt, amikor az ikrek már készen álltak az életre. "Bizonyos értelemben ők a legidősebb gyermekeink, még akkor is, ha valójában ők a legkisebbek" – nyilatkozta Ridgeway, aki feleségével együtt négy másik gyermeket is nevel – a legidősebb nyolc-, a legfiatalabb kétéves.

Az ikrek története harminc éve kezdődött

Az embriókat egy névtelen házaspár számára hozták létre – a férj az ötvenes évei elején járt, a petesejtdonor pedig egy 34 éves nő volt –, és 1992. április 22-én fagyasztották le. 2007-ben a pár úgy döntött, hogy az öt, laboratóriumban őrzött embriót a Tennessee állambeli Nemzeti Embrióadományozási Központnak adja, hogy egy másik pár felhasználhassa ezeket.

Az IVF-kezelések (In vitro fertilizáció) után hátramaradhatnak “felesleges”, vagyis fel nem használt embriók. Ezeket konzerválhatják, de adományozhatják kutatási célra vagy olyan embereknek, akik szeretnének gyermeket vállalni – vette számba a lehetőségeket a CNN Online. De mint minden más, emberi szövetadományozás esetében, itt is meg kell felelni az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság által meghatározott alkalmassági irányelveknek, amibe beletartozik bizonyos fertőző betegségek szűrése is. 

Különleges szempontok szerint választottak

A közel 30 éves embriókat nem véletlenül használták fel. Amikor Ridgeway-ék a további családbővítés mellett döntöttek, kifejezetten olyan embriókat kerestek, “amelyek a leghosszabb ideje várakoztak”. Végül egy donoradatbázisban bukkantak az öt embrióra, amit február 28-án olvasztottak ki. Végül három bizonyult életképesnek. (A szakértők szerint felolvasztáskor körülbelül 80 százalékos a túlélési arány.)

Noha a szakemberek azt tanácsolták, hogy a siker érdekében egyszerre csak egy embriót ültessenek be – a beültetések 25-40 százaléka végződik élveszüléssel –, ám Rachel Ridgeway mindháromhoz ragaszkodott. Végül kettő maradt meg, és mindkettő egészségesen fejlődött.

Az embriókat nagyjából korlátlan ideig lehet folyékony nitrogénben tárolni, amennyiben közel 200 fokon fagyasztják le őket: ilyenkor ugyanis a biológiai folyamatok lényegében lenullázódnak. Az embrió kora nem befolyásolja a születendő gyermek egészségét, a petesejtdonor életkora viszont meghatározó – idézte a CNN Online John Gordont, az ikrek születését segítő orvost. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: