Harmincéves embriókból születtek ikrek

Egy névtelen házaspár révén kerültek az amerikai Nemzeti Embrióadományozási Központba azok a három évtizedes embriók, amelyekből nemrégiben egészséges ikerpár született.

Igazi orvosi csodának számítanak az október 31-én született ikrek, Lydia és Timothy Ridgeway. A Nemzeti Embrióadományozási Központ (NEDC) közlése szerint ugyanis jelenleg ők lehetnek a “rekorderek”, akik a leghosszabb ideig lefagyasztva tárolt embriókból születettek – írta a CNN Online. Korábban Molly Gibson volt hasonló helyzetben: a kislány 2020-ban született egy 27 éve lefagyasztott embrióból.

ikerpár, embrió
Egy fiú és egy lány született a 30 évig tárolt embriókból. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

Az ikreket nevelő házaspár hihetetlennek tartja, ami velük történt. Philip Ridgeway úgy fogalmazott: észbontó, hogy 5 éves volt, amikor az ikrek már készen álltak az életre. "Bizonyos értelemben ők a legidősebb gyermekeink, még akkor is, ha valójában ők a legkisebbek" – nyilatkozta Ridgeway, aki feleségével együtt négy másik gyermeket is nevel – a legidősebb nyolc-, a legfiatalabb kétéves.

Az ikrek története harminc éve kezdődött

Az embriókat egy névtelen házaspár számára hozták létre – a férj az ötvenes évei elején járt, a petesejtdonor pedig egy 34 éves nő volt –, és 1992. április 22-én fagyasztották le. 2007-ben a pár úgy döntött, hogy az öt, laboratóriumban őrzött embriót a Tennessee állambeli Nemzeti Embrióadományozási Központnak adja, hogy egy másik pár felhasználhassa ezeket.

Az IVF-kezelések (In vitro fertilizáció) után hátramaradhatnak “felesleges”, vagyis fel nem használt embriók. Ezeket konzerválhatják, de adományozhatják kutatási célra vagy olyan embereknek, akik szeretnének gyermeket vállalni – vette számba a lehetőségeket a CNN Online. De mint minden más, emberi szövetadományozás esetében, itt is meg kell felelni az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság által meghatározott alkalmassági irányelveknek, amibe beletartozik bizonyos fertőző betegségek szűrése is. 

Különleges szempontok szerint választottak

A közel 30 éves embriókat nem véletlenül használták fel. Amikor Ridgeway-ék a további családbővítés mellett döntöttek, kifejezetten olyan embriókat kerestek, “amelyek a leghosszabb ideje várakoztak”. Végül egy donoradatbázisban bukkantak az öt embrióra, amit február 28-án olvasztottak ki. Végül három bizonyult életképesnek. (A szakértők szerint felolvasztáskor körülbelül 80 százalékos a túlélési arány.)

Noha a szakemberek azt tanácsolták, hogy a siker érdekében egyszerre csak egy embriót ültessenek be – a beültetések 25-40 százaléka végződik élveszüléssel –, ám Rachel Ridgeway mindháromhoz ragaszkodott. Végül kettő maradt meg, és mindkettő egészségesen fejlődött.

Az embriókat nagyjából korlátlan ideig lehet folyékony nitrogénben tárolni, amennyiben közel 200 fokon fagyasztják le őket: ilyenkor ugyanis a biológiai folyamatok lényegében lenullázódnak. Az embrió kora nem befolyásolja a születendő gyermek egészségét, a petesejtdonor életkora viszont meghatározó – idézte a CNN Online John Gordont, az ikrek születését segítő orvost. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Többnyire borult lesz az ég, csupán a keleti, északkeleti tájakon lehet vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet, arrafelé néhány órára a nap is kisüthet. Délutánig főként a Dunántúlon, és a Duna vonalának térségében várható további havazás, a keleti részeken eleinte havas eső, eső is. Később a Dunától keletre is egyre többfelé várható csapadék, az átmeneti esőt, vegyes halmazállapotot követően arrafelé is egyre inkább a hó lesz a jellemző csapadékforma. Az északkeleti harmad ugyanakkor az esti órákig szárazon maradhat. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Bükkalján és a Tiszántúlon ennél pár fokkal melegebb is lehet. Késő este -4, +3 fok valószínű. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra