Hétvégén halálosabb a gutaütés?

Egy új kutatás azt mutatja, hogy hétköznap még túlélhetünk egy agyi érkatasztrófát, hétvégén azonban borúsak a kilátásaink.

A tanulmány szerint azok a stroke-ot szenvedett betegek, akiket a hétvégén vesznek fel a kórházba, még Kanadában is nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint a hétköznap felvett páciensek, függetlenül az elszenvedett stroke súlyosságától.

"Ellenőrizni akartuk, hogy a hétköznapokkal történő összehasonlításban a stroke súlyossága a hétvégén indokolja-e a hétvégi alacsonyabb túlélési arányt. Kutatásunk azt mutatja, hogy a stroke súlyossága nem feltétlenül magyarázza ezt az eltérést" - nyilatkozta Moira K. Kapral, a Torontói Egyetem kutatója.

A kutatók 20657 akut agyi érkatasztrófát szenvedett beteg adatait elemezték 11 ontariói stroke-központban. Csak a személy első agyi érkatasztrófáját vették figyelembe a vizsgálat során. Az eredmények azt mutatták, hogy hét nappal a stroke után a hétvégén felvett betegek esetében 8,1 százalék volt a halálozás esélye, míg a hét közben felvettek esetében ez az arány 7,0 százalék volt. Az eredmények az egyéb tényezők, így az életkor, a nem, a stroke súlyossága, más betegségek vagy vérrögoldó gyógyszerek alkalmazásának figyelembevételekor sem változtak.

"Nem a stroke az egyetlen olyan betegség, melynek esetében az alacsonyabb túlélési arány összefüggésben áll a hétvégi kórházi felvétellel. Az arányokban kimutatható eltérés mögött a kórházi személyzet, a szakorvosok és beavatkozások korlátozott elérhetősége állhat" - tette hozzá Kapral.

A kutatás ugyanakkor nem mutatott ki különbséget a stroke-ellátás minőségében a hétvége és a hétköznapok között, beleértve az agyi képalkotó vizsgálatokat és a felvételi időt is.

A tanulmány eredményei az American Academy of Neurology folyóiratban olvashatók.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső